Gré Makken (85), hoedster van de Poele, is niet meer. Vandaag reed ze haar laatste ronde door de Stad

Johnny en Gré Makken, een paar jaar geleden in 'De Helden'-skybox. Foto: Peter Wassing

Johnny en Gré Makken, een paar jaar geleden in 'De Helden'-skybox. Foto: Peter Wassing

Ze waren hét horeca-echtpaar van de Poelestraat: Gré Makken en haar man John. John is er al een poosje niet meer, en Gré overleed vorige week, op 85-jarige leeftijd. Familie, vrienden en andere bekenden namen vandaag afscheid van de voormalige bazin van de Bar Players (toen Le Bluet). In de Poele was een erehaag.

Gré is een bekend gezicht in Stad. Nog regelmatig stapte ze haar bovenwoning in de Poelestraat even uit om bij Bar Players naar binnen te gaan. Daar staat haar dochter Anita achter de bar, maar vroeger zwaaide Gré er de scepter. Samen met John.

Het horeca-echtpaar runde meerdere toko’s in Stad, en maakte er een groot succes van. Het begon allemaal rond de jaren ‘70 met discotheek The Jolly Joker, waar bezoekers in de rij stonden om naar binnen te gaan. Hoewel John en Gré helemaal geen horeca-ervaring hadden, kregen ze de smaak te pakken en openden ze nog twee zaken. Le Bluet en café De Poeldwinger.

Een steun voor velen

Daar verwierf ze de naam ‘moeder van de homofamilie’, omdat veel personeelsleden uit de kast kwamen, en zich erg gesteund voelden door Gre. Want zo was ze. Lief, zorgzaam, modern en vooruitstrevend.

Als echtpaar stonden ze bekend als erg netjes, goed voor hun personeel en altijd goed in de kleren. John hing vaak aan de toog in z’n witte pak. En Gré, een echte diva, zag je nooit, maar dan ook nooit, zonder gelakte nagels.

Er gaat niets boven Groningen

In de jaren ‘80 kochten ze een woning in Benidorm (Spanje). Maar dat vond Gré eigenlijk maar niks. Ze wilde er hooguit een paar weken op vakantie. Want als ze er te lang bleef, miste ze de Poele, haar dochters en de FC. Want Gré begreep één ding maar al te goed: er gaat niets boven Groningen.

Wat een vrouw. En wat zal de Poele haar missen. R.I.P Gré.

DvhN schreef dit verhaal over Gré.