Groep mannen krijgt nare bak homofobe opmerkingen over zich heen. Henri komt in actie: “Laat dit niet over mijn kant gaan”

Henri laat zich niet uitschelden voor k*****homo. En terecht.

Dat LHBT’ers nog steeds op narigheid kunnen rekenen, ondervond Henri Haan afgelopen weekend toen hij met acht vrienden buiten stond bij Dorothys DragBar, de dragkroeg aan de Pottebakkersrijge. Ze kregen een hoop nare verwensingen naar hun hoofd geslingerd door een groep mannelijke studenten die langs fietste. “Je bent machteloos op dat moment, maar ik wil dit niet over mijn kant laten gaan”, zegt Henri.

En daarom deelt hij zijn verhaal op zijn Facebookpagina, in de hoop dat mensen het lezen en dat het ze wakker schudt.

Trieste scheldkanonades, veilig vanaf de fiets

Het was na de Museumnacht dat hij nog even een biertje ging drinken in Dorothys. Toen hij met een groepje buiten voor de deur stond, fietste iemand voorbij. Die riep “homo’s!” Henri en zijn vrienden halen hun schouders op. Laat maar gaan, denken ze. En ze vervolgen hun gezelligheid, schrijft Henri in zijn Facebookpost. Maar dan komen er nog meer mensen langs, die ook beginnen te roepen: “homo’s”, “flikkers” etc. De mannen voor de dragkroeg kijken elkaar aan: bizar dat ze elkaar zo aansteken, denken ze. En alsof ze nog niet genoeg shit over zich heen hebben gekregen, komt er een bubs mannelijke studenten langs, die ook beginnen te roepen en schreeuwen: “vieze homo’s”, “flikkers”, “k*****homo’s!”

(Verhaal gaat verder onder post)

Met mixed feelings halen de mannen voor de dragkroeg hun schouders nog een keer op. “We kennen onze plek en weten dat het nog lang niet goed gesteld is met de acceptatie van de LHBT’s. Ook in Groningen niet”, schrijft Henri.

‘Mijn hart gaat daarvan huilen’

Die mixed feelings legt Henri twee dagen nadat het gebeurt is nog maar eens uit. “Je hebt er geen controle over, terwijl je weet dat het belachelijk is wat ze roepen. En jij staat daar maar, machteloos. Want als je er wel iets van zegt, is de kans groot dat je neus aan neus met ze staat. Dus daarom haal je je schouders maar op.”

Tegelijkertijd wist Henri, werkzaam als radiomaker bij Simone FM en OOG, toen al: dit laat ik niet over mijn kant gaan. “Mijn hart gaat daarvan huilen, dat mensen gezapig accepteren dat dit gebeurt. En dat we er niks mee doen. Daarom heb ik het verhaal gepost. Ik hoop dat die mensen die dat riepen dit bericht lezen, en het de volgende keer niet weer doen. Het lijkt misschien onschuldig wat de voorbijgangers riepen, maar dat is het allerminst. Het is het begin van homohaat.”

Nooit hand-in-hand lopen door de stad

Zo’n scheldkannonade als afgelopen zaterdag heeft Henri gelukkig nog niet vaker meegemaakt. “Ik voel mij verder altijd veilig in de stad”, zegt hij. “Ik ben nog nooit toegeschreeuwd voor homo.” Toch past hij zich aan, om gezeik te voorkomen. “Ik zou niet met mijn man hand-in-hand door de Herestraat lopen. Dat heb ik nog nooit gedaan. Nee, daar kijk ik wel voor uit.”

Het is triest.

Eem normaal doen allemaal.

Later toegevoegd:

De eigenaar van Dorothys heeft ook gereageerd op Henri’s post. Dat delen we hier ook nog eem.

Like all city center gay bars once in a while you experience the “Straight idiots”

For us as people living in this area and living in the Netherlands, homophobic comments thankfully I’ve found rare. Outside Dorothy’s when taking a smoke its the  first time for us to hear this, and I would think most of our customers- it’s a real shame this happened but thankfully it’s a very rare occurrence

Probably one stupid person in the group who followed by the others

Hope that this does not put you off Groningen as it is a safe city, and homophobia although on the rise across The Netherlands seems to be not so prevalent in Groningen.

Dorothys is a safe haven for the community and always will continue to be

Dorothy x