Groepen van Vindicat en Albertus zetten Sushi Mall op stelten: “Gooiden met eten, borden en glazen. Beschamend”

Zo bont als in 2017, toen honderden studenten van Vindicat de Sushi Mall sloopten, was het niet. Maar toch gingen andere gasten voortijdig naar huis. Omdat een grote groep studenten de boel dermate op stelten zette, dat de ergernis groter was dan het genot van sushi.

Rond half negen komt een appje binnen op onze tiplijn: “Moi Sikkom, Sushi Mall is weer een drama met studenten. Een groep van 90 man gooit met eten, bier en glazen. Een groot deel drukte ook nog de blote kont tegen het raam. Echt zwaar onrespectvol bezig.”

Gezellig uit eten met gezin eindigt in deceptie

Het berichtje komt van een vader die met zijn vrouw, zoon van 12, dochter van 8 en zoontje van 1 uit eten was om de eerste verjaardag van hun jongste te vieren. Dat fuifje hebben ze vroegtijdig afgebroken. “Het was zo’n slecht voorbeeld voor onze kinderen dat we wel weg moesten. Met personeel werd beschamend omgegaan en voedsel werd vooral gebruikt om mee te gooien. Dat ze ruig zijn, vind ik niet erg. Zelf ben ik ook jong geweest. Dit was alleen wat meer dan dat. Het was zelfs zo heftig dat mijn zoon mijn dochter in bescherming wilde nemen.”

De tipgever denkt dat de studenten nog aanwezig zijn. “Ze waren er net 45 minuten. Misschien gaat het nog wel verder los.” Alle reden om zelf eem poolshoogte te nemen. Bij het oprijden van het Sontplein wordt direct duidelijk dat er inderdaad iets loos is. Een groep van een man of twintig staat luidruchtig voor de deur te paffen. Een van de gasten verlaat de groep om tegen een boom te pissen. Ondertussen vliegt ook buiten voedsel door de lucht. En bier met daaromheen glazen. Glasgerinkel volgt.

Opa’s verjaardag eindigt met bellen van politie

Op de stoep aan de overkant van de ingang loopt een moeder met twee oudere kinderen. Ze hebben tien minuten geleden de politie gebeld omdat het binnen maar ook buiten de Sushi Mall uit de hand loopt. “Ze gooien met van alles”, briest de zoon. “Bier, glazen, alles vloog door de lucht. Vreselijk asociaal.” Zijn moeder vult aan: “We waren hier met de hele familie om de tachtigste verjaardag van opa te vieren. Gelukkig zit onze tijd erop. Ik hoop alleen wel dat de politie zo komt.”

Daar blijf ik ook maar eem op wachten. En om de tijd te vullen wandel ik eem naar binnen waar het helemaal chaos is. De vloer is veranderd in een bierglijbaan. Overal ligt glas. De tafels links van het gangpad in het achterste gedeelte zijn verlaten en een teringbende. Eten ligt bezaaid over het houtwerk, net als bier. Borden zijn kapot. Glazen aan barrels.

Sushi Mall zegt niks

De andere tafels in dit gedeelte worden nog wel bevolkt. Door tientallen jonge studenten. “Niet van Vindicat”, zegt een van hen terwijl die net een kannetje bier aangereikt krijgt. Zij waren niet verantwoordelijk voor de zooi. De schuldige zat verderop, daar waar de tafels nu leeg zijn. “Het was een groep van Vindicat, ze begonnen te gooien met van alles en daarop ontstond een beetje ruzie. Maar ze zijn nu weggestuurd.”

Terwijl andere gasten het tafereel met grote ogen slaan, wil het personeel van Sushi Mall niks zeggen. Zelfs als de politie is gearriveerd houden ze vol dat het allemaal wel meeviel. “Het zijn jonge jongens”, vergoelijkt een personeelslid tegen oom agent. “Dan gebeurt er wel eens wat. Maar het was niet erg.”

Reactie Vindicat

Het is dezelfde reflex als vijf jaar geleden. Toen werd hen zelfs verboden met de pers te praten door de eigenaar en werd alles glashard ontkend. Overigens niet alleen door de baas van Sushi Mall, ook de toenmalige rector van Vindicat ontkende het in verschillende toonaarden. Dat is nu gelukkig anders.

Adriaan Zoetmulder, versbakken Vindicat-baas, trok gisteravond laat al het boetekleed aan en zou vanochtend met een uitgebreide reactie te komen. Hij heeft woord gehouden: “Verschillende groepen van Albertus Magnus en Vindicat waren aan het eten in de Sushi Mall. Er ontstond een opstootje. Daarbij is gegooid met eten en zijn borden en glazen gesneuveld. Wij keuren dit ten zeerste af. We hebben direct contact opgenomen met Albertus en zijn met twee mensen van ons bestuur en dat van Albertus diezelfde avond nog naar het restaurant gegaan.”

Dronken gassies op de apenrots

“Gelukkig ging het goed met de medewerkers en we hebben namens de verenigingen excuses aangeboden. Daarnaast vergoeden we uiteraard de schade en betrokken eerstejaars worden op het matje geroepen. Ook zij moeten persoonlijk hun excuses aanbieden en daarna volgt nog een gesprek tussen het bestuur, de betrokken leden en de burgemeester. Het bestuur Albertus en hun betrokken eerstejaars schuiven hier ook bij aan. We willen gezamenlijk met de studentenverenigingen van Groningen dit gedrag tegen gaan. Tot slot worden de betrokken leden voor minimaal 72 uur geschorst. Die tijd gebruiken we om het nog verder te onderzoeken en te bekijken of verdere sancties getroffen moeten worden.”

Kijk. Dat is keurig. Het kan altijd misgaan met een groep jongeren die voor het eerst van huis zijn en een plekje op de apenrots willen bemachtigen. Zeker als daar het nodige bier bij wordt gedronken. Studenten zijn net jonge mensen die nog niet helemaal volwassen zijn. Dat zal niet zo snel veranderen. Wat wel verandert is de houding van Vindicat ten opzichte van zulke misstanden. Geen buk en cover spelen en het ontkennen. Maar juist toegeven, onderzoeken en betrokkenen straffen. Zo maak je schoon schip.

“Ik kom nooit weer”

En wat betreft de Suhsi Mall: het is bekend dat veel groepen van Vindicat en Albertus daar regelmatig eten. Levert het restaurant geld op en daar is niks mis mee. Waar wel wat mis mee is, is dat andere gasten daar zonder waarschuwing aan bloot worden gesteld. Dat die in dezelfde ruimte de verjaardag vieren waar honderden jongeren met een grote bek de boel op stelten gooien. Dat moet je de andere gasten niet willen aandoen. Zoals de tipgever zei: “Ik ben al jaren vaste gast daar, maar ik kom er nooit weer.”