Groningen Hooligan Crew als hoeder van het kinderfeest is een beetje gek

Hooligans uit Groningen roepen hun broeders in den lande op om naar Groningen te komen voor de Sinterklaasintocht. Want ze willen voor Zwarte Piet demonstreren.

Op de Facebookpagina ‘The Hooligan Scene’ schrijven ze: “Wij doen een oproep om dit jaar wederom zaterdag bij de intocht van Sinterklaas met zijn allen aanwezig te zijn, dit i.v.m. met de tegendemonstratie KOZP. Wij zijn pro-zwarte piet, laat dit kinderfeest met rust. Het dringend verzoek aan de KOZP blijf thuis en verstoor dit kinderfeest niet!”

Vorig jaar

Onder de oproep stromen de reacties en steunbetuigingen binnen. Eindelijk een partij die opkomt voor de bevolking, is de teneur. Er wordt zelfs opgeroepen om er een veldslag van te maken. Vorig jaar liep het ook al uit de hand. De pro-Pieten hadden een demonstratievak gekregen aan het Zuiderdiep, maar daar hielden zij zich totaal niet aan.

Integendeel zelfs. Ze zochten de confrontatie op met anti-Piet-demonstranten die een vak hadden op het Emmeplein. Daarbij werd erg veel gescholden, racistische leuzen en gebaren geuit en enkele demonstranten werden zelfs fysiek belaagd. Onder de pro-Piet-demonstranten zaten toen ook al behoorlijk wat hooligans.

Hooligans en kinderen

Nu worden er veel meer demonstranten verwacht. De organisatie van de pro-demonstratie hoopt zelfs op honderden sympathisanten. En daaronder zullen weer heel wat hooligans zijn, die afkomen op de Facebookoproep op The Hooligan Scene. Dat is ergens best wel opmerkelijk. Want zijn het juist niet hooligans die menig feest voor kinderen verpesten?

In 2014 wordt er tijdens de wedstrijd FC Groningen – Feyenoord bijvoorbeeld gereld op de familievakken van de Euroborg. Gevolg van de opstootjes is dat het voetbalfeest voor erg veel kinderen is verpest. Sterker: veel kinderen die alles voor hun ogen zagen gebeuren durfden een hele tijd niet meer naar FC Groningen te gaan. Dit incident staat niet op zich.

Heerenveen uit

Vorig jaar was het bijvoorbeeld, met dank aan Groningse hooligans, onrustig bij de ingang van het uitvak van het Heerenveenstadion. Ook daar waren kinderen de dupe van. Ze misten door het gedoe bijvoorbeeld een groot gedeelte van de wedstrijd. Tijdens diezelfde pot voetbal werd vanuit het FC-vak een stadionfakkel naar de familietribune gegooid.

Op die tribune zaten heel veel kinderen. Het getuigt niet echt van kindvriendelijkheid om die te bestoken met een brandende fakkel. Tegen Ajax thuis vorig jaar was het ook raak. Hooligans van FC Groningen zochten bij de uitgang van de familietribune de confrontatie met Ajax-supporters. Vele kinderen zien het gebeuren en schrikken zich de tering.

Huilen en schrikken

Enkele daarvan worden huilend en bibberend opgevangen in het stadion. Ze moeten daar ongeveer een half uur wachten tot het weer rustig is. Later dat jaar was het weer onrustig na de bekerwedstrijd tegen Twente. Uit onvrede over het resultaat bezetten supporters de hoofdingang. Niemand kon naar buiten, ook kinderen moesten binnen blijven.

Met deze wijsheid in het achterhoofd komt het op zijn minst enigszins hypocriet over dat diezelfde hooligans zich nu opwerpen als hoeder en redder van het kinderfeest. Als kinderfeesten zo belangrijk zijn, waarom dan mening voetbalfeest voor kinderen verpesten?