Groningers kampioen koffie bestellen binnen NL. Komt natuurlijk door de vele katers en het harde studeren

Foto van ANP

Foto van ANP

Elke hoek van de straat heeft drie koffietentjes in Stad. Veel te veel volgens velen. Maar kennelijk is er markt voor. Dat blijkt ook uit het jaarrapport van boodschappendienst Flink: nergens in Nederland wordt zoveel koffie besteld als in Groningen.

Komt wellicht omdat het hier vol zit met studenten die ‘s nachts het leven vieren en overdag blokken in de banken van de RUG, Hanze of een van de vele Mbo-opleidingen. Dat gaat niet zonder bakken vol koffie. En wat te denken van al die leraren voor de klas. Die tikken zoveel koffie weg dat in Rusland de asbakken worden buitengezet als ze college geven.

Groningen, de koffiekoningen

Al met al is koffie sowieso goede business voor Flink in Nederland. Er zijn namelijk maar vier landen ter wereld waar meer pleur wordt gedronken. En dat ziet Flink terug in de bestellingen. „Nederlanders staan garant voor bijna 89% van de koffieverkoop binnen Flink verdeeld over alle landen.” Met Grunn dus als absolute koploper bakkies troost slobberen.

Ander opvallend punt is dat Nederlanders grote zoetekauwen zijn. Zo staat Ben & Jerry’s Cookie Dough maar liefst twee keer in de top drie diepvriesproducten (zowel de 465ml en 100ml). Dit maakt Nederland de enige markt die ijs boven pizza verkiest. Ook chocolade is populair bij de Nederlander: er is geen andere markt die meer chocolade bestelt dan de Nederlandse. De zoetigheden die het meest besteld worden bevatten allemaal chocolade, met op nummer één: de Kinder Bueno.

Veel snoep, maar ook veel groente

Koffie, snoep en chocolade bij de vleet zijn geen stille getuigen van een gezonde levensstijl. Toch scoort Nederland daar wel goed op. Volgens Flink zijn Nederlanders namelijk de grootste gezondheidsfreaks van alle markten die zij bedienen. Nederland is goed voor wel 58 procent van alle groentebestellings over alle landen. Fruit is ook populair in Nederland en dan met name bananen.

Tot slot is Nederland, als je naar de data van Flink kijkt, een echt Guac’-land. Nederlandse Flink-gebruikers hebben de meeste bestellingen van avocado’s, tomaten, uien en limoen per hoofd van de bevolking. Nederland bestelde genoeg avocado’s, tomaten en uien (in de juiste verhoudingen) om een een guacamole van 154 ton te maken. Dat is genoeg om de hele Amsterdamse bevolking te voeden.

Fuck de avocado’s

Dat wordt met trots verkondigd door Flink. Maar zo fijn is dat niet. Avocado’s zijn met afstand de meest vervuilende vruchten ter wereld. Vooropgesteld: avocado’s zijn gezond. Ze zitten bomvol goede vetten, vezels en vitaminen. De consumptie van de vrucht laat alleen wel een enorme ecologische voetprint achter.

Avocado’s groeien maar op een paar warme plekken ter wereld, zoals in Mexico en Zuid-Afrika. Daar wordt ongelooflijk veel bos gekapt om ruimte te maken voor vrucht. En dan wordt voor de teelt ook nog eens ongelooflijk veel water gebruikt. Per kilo avocado’s is maar liefst 1300 liter water nodig. Dat in gebieden die doorgaans gebukt gaan onder droogte en waar mensen een groot gebrek aan water hebben.

Meest vervuilende vrucht

Helaas houdt het daar nog niet op. Het vervoer van de avocado’s naar Nederland (of andere West-Europese landen) vreet energie. De vruchten moeten tijdens de overtocht immers op temperatuur worden gehouden. Aangekomen in ons kikkerlandje gaan de vruchten nog een rijpingsproces door, wederom in energie-vretende klimaatkamers. Alles zodat ons lievelingsvoedsel niet zo hard als steen is op het moment dat wij ze op ons bordje krijgen.

Door al deze facetten is avocado met afstand de meest vervuilende vrucht ter wereld. Lekker, maar funest voor de volgende generaties.