Groningse held Arno van der Heyden is niet meer. Hij werd 61 jaar

Arno van der Heyden. Foto: Jan Willem van Vliet

Arno van der Heyden. Foto: Jan Willem van Vliet

Wat kon Stadjer Arno van der Heyden niet? De cabaretier, zanger, presentator en acteur overleed vrijdag aan de gevolgen van keelkanker. Hij werd 61 jaar oud.

Arno, die in 1961 in Stad werd geboren, heeft veel voor Groningen betekend, vooral in de culturele wereld. Daarvoor ontving hij afgelopen november nog de Haide Bliksem Award.

Als rasechte entertainer heeft hij tientallen theater- en cabaretvoorstellingen gemaakt, en net zoveel CD’s. Veel mensen kennen het theatergezelschap Theater te Water nog wel. En Trio Kloosterboer.

Een bekend liedje van Arno heet ‘De Vief’. Het gaat over de schoorsteenpijpen van de Hunzecentrale die in 1998 werden opgeblazen: een historische gebeurtenis die voor veel Stadjers nog op ‘t netvlies geschreven staat. Duizenden waren er getuige van.


Programmamaker

Ook bedacht en presenteerde Arno tig programma’s bij RTV Noord, zoals Arno’s Aperitief, Arnoe oet Grunnen en Kunstkraak. Dat eerste programma was altijd te zien in de Spiegeltent op Noorderzon.

Aan het begin van zijn carriere werkte hij ook nog een poosje bij de landelijke televisie, waar hij samen met goeie kameraad Bert Visscher het muziekprogramma Poggibonski maakte.

Keelkanker

3,5 jaar geleden blijkt dat Arno ziek is. Zijn stem werd steeds slechter, en keelkanker blijkt daarvan de oorzaak. Eerst lijkt het erop dat de behandelingen in het ziekenhuis aanslaan, maar later gaat het toch weer slechter. Op zijn website www.arnovanderheyden.nl schrijft hij over deze laatste periode van zijn leven. Hij had er graag nog wat tijd aan vast geplakt.

Inmiddels is een online condoleanceregister geopend. „Groningen is een van haar helden verloren, maar vergeten word je nooit”, schrijft iemand daar.

Lees DvhN’s In memoriam over Arno hier .