Groningse journalist Chris Klomp met handen in haar na bizarre hack op Twitter

Foto van Pixabay

De Groningse journalist Chris Klomp heeft zich met een vernieuwend verdienmodel volledig los geworsteld van bestaande, en soms beperkende, redactiestructuren van grote kranten waar hij 20 jaar voor werkte. Chris schrijft waarover hij wil, publiceert dat op zijn eigen kanalen en trekt mensen via Twitter. Dat werkt uitstekend totdat zijn Twitteraccount met 70.000 volgers een paar dagen geleden wordt gehackt.

Op zijn eigen site publiceert Chris veelal opiniestukken en onderzoekverhalen over maatschappelijke ontwrichting en de radicale gevolgen daarvan. Zo heeft de journalist veel aandacht voor complotdenkers. Hij duidt hun verdienmodellen, weerlegt de valse claims en legt de hypocrisie bloot. Belangrijk werk. Daarnaast doet Chris aan rechtbankverslagen. Niet op de ouderwetse manier, maar via Twitter met Realtwitcourt. De verslagen zijn gedetailleerd, realtime en geven een goed inkijkje in de werkwijze van de rechtbank bij grote en kleine strafzaken.

Vernieuwend verdienmodel

Geld verdient Chris met donaties. Op zijn site kunnen mensen makkelijk een bedrag overmaken. En om Realtwitcourt te kunnen volgen moeten mensen ook een bedrag (naar keuze) overmaken naar Chris. In ruil voegt Chris ze dan toe op Realtwitcourt zodat ze de verslagen kunnen volgen. Vooruitstrevend en het werkt prima. Goed genoeg in ieder geval om in alle vrijheid een boterham te verdienen.

Maar er is dus een probleem. Chris zijn Twitteraccount is gehackt. Niet dat van Realtwitcourt, maar zijn persoonlijke met ruim 70.000 volgers. Het is maar de vraag of hij dat terugkrijgt. Tot nu negeert Twitter in ieder geval zijn pogingen om het account te herstellen.

Help Chris de zomer door

De gevolgen zijn groot. Twitter was het belangrijkste platform om zijn verhalen te delen, om lezers en donateurs te lokken. Chris vreest dat door de hack veel minder mensen de weg weten te vinden naar zijn site en dat de donaties stagneren. Dat kan hij er niet bij hebben, want Chris gaat door een moeilijke persoonlijke periode. „In korte tijd ben ik veel kwijtgeraakt. Het wegvallen van mijn digitale podium is een nieuwe tegenslag en het zou behoorlijk rampzalig uitpakken als mijn oude account voorgoed verloren is. Je bouwt niet zomaar weer op wat je in veertien jaren in elkaar hebt gezet”, aldus Chris op zijn eigen site.

Omdat Chris belangrijk werk verricht en de journalistiek vernieuwt, hier maar eem aandacht voor. Hij heeft inmiddels een nieuw account aangemaakt op Twitter. Ga dat volgen . En als je Chris zijn stukken echt waardeert: doneer een klein of groot bedrag aan die man. Opdat hij zijn belangrijke werk door kan zetten.

Meer informatie over de hack? Klik hier.