Groningse studentenkamer gemiddeld 78 euro te duur: ‘Gemeente moet ingrijpen’

Uit <a href="https://lsvb.nl/wp-content/uploads/2020/09/CJK-2019.pdf" target="_blank" rel="noreferrer noopener">nieuw onderzoek </a>van de Landelijke Studentenvakbond blijkt dat studenten in heel Nederland te veel voor hun kamer betalen. Ook in Groningen. Sterker: de prijzen stijgen harder en harder.

Zaterdagavond presenteerde de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) de resultaten van haar nieuwe onderzoek bij het programma Kassa. Conclusie: studenten door heel Nederland lappen teveel voor hun stulpje. En flink ook.

Groningen

Zo zie dat de honderden ondervraagden in 050 gemiddeld zo’n 387,85 euro per maand aftikken. Let wel: daarmee wordt er gemiddeld 78,82 pegels per kamer teveel betaald. Hoe de LSVb dat heeft berekend? Via het Woningwaarderingsstelsel, uit artikel 5 van het Besluit huurprijzen woonruimte.

Via de grootte van een kamer, plus allerlei andere factoren, krijgt een woonruimte dan een bepaald aantal punten toegewezen. De punten zijn dan weer gekoppeld aan een maximale huurprijs voor kamers in de gereguleerde huursector.

En nu?

Helemaal kut dus, zegt ook de LSVb, maar dan in iets andere bewoordingen. Vandaar dat ze gemeentes oproepen in te grijpen.

“In een al onzekere tijd is het juist nu nodig om op te komen voor de rechten van de huurder en ervoor te zorgen dat de huurprijzen voor studenten onder handen worden genomen” , aldus de bond in de conclusie van het onderzoek.

“Het handhaven van het WWS door boetes te geven aan huisjesmelkers die het puntensysteem overtreden, het investeren in huurteams en de huurcommissie en het oplossen van het tekort aan studentenwoningen moeten verlichting bieden .”

En degene die dat moet doen volgens de Studentenvakbond, is de gemeente, ook in Groningen. Niet gek ook, aangezien hoge huurprijzen en kamerkrapte hier al jaren een probleem zijn.

Amsterdam koploper

Ja, ja, maandelijks 78,82 euro teveel. Dat zijn een hoop biertjes of wijntjes. Maar wie van de bijna acht tientjes al bijna stikt in z’n eierbal, moet eens naar de cijfertjes in Amsterdam loeren. In Mokum betaalt de student gemiddeld 557 euro voor een kamertje, waarvan er 230 euro onterecht afgetikt worden op basis van het officiële puntensysteem.

Wat vind jij: moet de gemeente ingrijpen in 050? Of vind je dat de markt maar moet bepalen hoeveel een student voor zijn of haar kamertje dokt? Laat het weten in de comments op Facebook.