Groot deel Stichtingsbestuur FC Groningen stapt op vanwege misstanden buiten de club

Foto van ANP

Foto van ANP Foto: Cor Lasker|ANP

Het enige aandeel van FC Groningen bv ligt bij FC Groningen Beheer bv (het stichtingsbestuur). De besloten vennootschap wordt bestuurd door drie mensen. Twee van die drie doemen nadrukkelijk op in een (vermoedelijk) enorm schandaal met honderden foute energie-labels in Groningen en nemen daarom afstand van hun functie.

Voorafgaand: dit artikel is twee weken geleden al geschreven in klad, er kwam een vakantie tussendoor, en inmiddels deels ingehaald door de realiteit. Zie de update onderaan.

FC Groningen Beheer bv

Het Stichtingsbestuur waakt over het enige aandeel van FC Groningen en stelt vanuit die hoedanigheid de Raad van Commissarissen aan en controleert dat orgaan. De RvC stelt weer de directie van de FC aan en controleert het functioneren van het dagelijks bestuur. Het Stichtingsbestuur wordt gevormd door Edward Wielens, Marco Out en Martin Robaard.

Edward Wielens is een van de belangrijkste meneren van verhuurmaatschappij Pronkjewail. Hij is vennoot en directeur . Al jaren schrijven we dat Pronkjewail, onder de hoede van Wielens en investeerder Bert Lokken, spil is in een groot schandaal met foute energielabels.

Huurcommissie is onverbiddelijk

Dat stellen wij niet meer alleen. Dat zegt ook de Huurcommissie sinds een paar maanden ook. In meerdere vonnissen over Pronkjewail en Veldboom (Veldboom heeft een deel van de complexen overgenomen nadat huurders de indexen aanhangig maakten) wordt helder dat niks klopt van de energie-indexen van ruim 600 woningen verdeeld over meerdere complexen in Groningen. Daarom wordt de maandelijkse huur met 100 tot 200 euro naar beneden bijgesteld.

De verantwoordelijke partij voor deze vermoedelijke miljoenenzwendel is Pronkjewail. Daar rolt het geld naartoe en alle bewijzen en bronnen die wij hebben wijzen naar de verhuurder. Binnen FC Groningen is, euh was Wielens ook een belangrijk man. Hij was met Pronkjewail Soccer Invest mede-investeerder van Doan en Chabot en tegelijkertijd lid van de Raad van Commissarissen. Dubieus, want hij moest als RvC-lid toezicht houden op zijn eigen investeringen.

Robaard en Wielens

FC Groningen heeft de investeringsfondsen in november 2021 afgekocht. Dat was zo ongeveer de eerste prioriteit van directeur Wouter Gudde. Maar goed ook achteraf gezien, want anders zat de FC nu met mogelijk een bult geld in de organisatie dat afkomstig was van vele misstanden en dan waren de rapen wellicht helemaal gaar.

Daarvoor al stapte Wielens in 2020 op als RvC-lid. Hij is vervolgens terechtgekomen in het bestuur van FC Groningen Beheer bv. De andere namen in het bestuur zijn, zoals gemeld, Marco Out en Martin Robaard. Out is burgemeester van Assen. Robaard is directeur van een aantal Intratuins in Friesland en werd tegelijk met Wielens aangesteld in het Stichtingsbestuur.

Op Out is weinig aan te merken, zover ons bekend is. En het leek erop alsof Robaard ‘schone handen’ had. Maar dat blijkt toch wat anders te zitten.

‘FC Groningen zit met de situatie in de maag’

Na diep spitten in de talloze bv‘s, stichtingen en andere entiteiten van Pronkjewail (daar zijn er veel van) doemt de naam van Robaard op als bestuurder van Stichting Beheerder Pronkjewail. Wielens en Robaard zitten dus bij dezelfde entiteit, die nu onderzocht wordt door het openbaar ministerie vanwege de vele foute energielabels. En dan niet als schoonmaker of marketeer, maar als bestuurders en vennoot. Hoog in de verantwoordelijke boom.

De top van FC Groningen zit, naar verluidt, met de situatie in de maag. Bronnen dichtbij het vuur melden zelfs dat de club niet wist dat Robaard en Wielens gezamenlijk participeren in Pronkjewail. Zeer ongewenst, volgens betrokkenen. Een zogeheten rode vlag in bestuurskringen. Wettelijk gezien mag het. Maar: „Het Stichtingsbestuur zou boven alle twijfel verheven moeten zijn. Vandaar dat die altijd werd gevuld met onberispelijke notabelen zoals Wim Entzinger en Henk Pijlman.”

Reactie FC Groningen

FC Groningen is ook officieel om een reactie gevraagd. Gudde stuurt ons daarvoor door naar de voorzitter van het Stichtingsbestuur: Marco Out. Hij laat in een reactie dik twee weken geleden het volgende weten: „Het is aan het Openbaar Ministerie en de rechtbank om vast te stellen of er sprake is van onrechtmatigheden en in hoeverre er daarbij sprake is van betrokkenheid, verwijtbaarheid en/of aansprakelijkheid van de heren Wielens en Robaard. Het door u genoemde staat los van het stichtingsbestuur van FC Groningen en de onbezoldigde functie die Wielens en Robaard daar hebben. Op dit moment zou een verdere reactie van mij speculatief zijn. Ik zal daarom nu niet verder reageren.”

Fair enough. Hoewel: de uitspraken van de Huurcommissie hebben de juridische status van een rechtelijke uitspraak. En de Huurcommissie is onverbiddelijk in het oordeel over 600 woningen van Pronkjewail: de indexen kloppen niet, huurders betalen elke maand 100 tot 200 euro te veel en daarom wordt per direct de huur naar beneden bijgesteld. De zaken zijn dus anders voorgesteld dan ze zijn en daar zijn de verhuurders erg rijk van geworden.

Update: Wielens en Robaard stappen op

Marco Out laat afgelopen vrijdag per mail het volgende weten:

„Het in één adem noemen van het stichtingsbestuur van FC Groningen met de huurkwestie van Pronkjewail dient niet het belang van FC Groningen. De heren Wielens en Robaard zijn zich daarvan bewust en hebben daarom, op eigen initiatief en afzonderlijk van elkaar, besloten om terug te treden uit het stichtingsbestuur van FC Groningen.”

Het is nog niet bekend wie de vrijgekomen plekken inneemt.