Grunn gaat nog eens kapot aan al die fietsen. Voor minder validen is het sowieso de hel. Daarom: gemeente, doe er wat aan!

Fietsen. Overal fietsen. Nog meer fietsen. Bulten fietsen. Oprukkende fietsen. Shitload aan fietsen. Ze verstoppen stoepen, wegen, doorgangen en de toegang tot ondernemers. De gemeente staat erbij en kijkt er naar. Daar is Inge van kledingwinkel Marquant helemaal klaar mee.

In de strijd tegen het snel woekerende oerwoud aan stalen rossen heeft de gemeente de laatste jaren geïnvesteerd in enorme fietsparkeergarages in het centrum. Die onder het Forum en de oude V&D zijn inmiddels opgeleverd en bieden plaats aan duizenden fietsen. Perfect. Maar dan moeten ze wel gebruikt worden.

Fietsparkeerverbod-zones

Om dat te stimuleren heeft het stadhuis grote delen van het centrum aangewezen als fietsparkeerverbod-zones, waaronder de Grote Markt, Vismarkt, Nieuwe Markt, Poelestraat, Oosterstraat, Peperstraat, Kreupelstraat, Rode Weeshuisstraat, Guldenstraat en delen van de Oude Ebbingestraat en Martinikerkhof. In die gebieden wordt straf gecontroleerd. Fiets fout geparkeerd? Dan wordt ‘ie verwijderd door de gemeente.

Maar in de omliggende straten wordt daar veel minder op geacteerd. Zoals bijvoorbeeld in de Oude Boteringestraat, vlakbij de RUG en de actieve fietsparkeerverbod-zones in de binnenstad. Gevolg is dat iedereen daar vreselijk asociaal de fiets op de stoep kwakt. Zo is de grote stoep naast Marquant volledig geblokkeerd met tientallen fietsen. Bijna elke dag weer.

Je zult maar minder valide zijn in Stad

Voor Stadjers en bezoekers van de binnenstad is er geen doorkomen aan. De fietsparkeerders zijn zo hondsbrutaal dat ze totaal geen oog hebben voor anderen, voor de doorstroming. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Sommigen zijn zelfs zo boud dat ze hun stalen ros pal voor de ingang van winkels stallen. Of ze hebben hun ogen tussen de tenen zitten. Dat kan ook. Maar dan zou je niet op een fiets deel moeten nemen aan het verkeer.

Voor minder valide mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, rollator, scootmobiel of blindegeleidestok is het helemaal niet te doen. Zo zag Inge gisteren dat een meneer in de scootmobiel met veel moeite de weg op moest. En dat gebeurt veel te vaak. Niet alleen in de binnenstad, maar in alle populaire studentenwijken. Van de Schildersbuurt tot Tuinwijk en van de Rivierenbuurt tot Korrewegwijk. Overal staan hordes fietsen enorm in de weg en niemand doet er wat aan.

Tijd voor actie

Daarom, gemeente, kom in actie. Als mensen het niet vanuit zichzelf doen, dan moet het opgelegd worden vanwege het collectieve belang. Rol strak beleid uit, niet alleen voor hartje centrum, maar voor alle straten, buurten en wijken waar overlast is. Pak overtreders aan. Zet de hakbijl in het oprukkende woud van staal. Verwijder de fietsen. Maak Stad leefbaar door de stoepen vrij te houden. Met of zonder waarschuwing. Voordat burgers het zelf gaan doen.