Grunn wordt opgekocht in Earth 2: toekomstige game en beste investering sinds Bitcoin of piramidespel?

Earth 2 is, <a href="https://earth2.io/" target="_blank" rel="noreferrer noopener">volgens de website</a>, een concept voor een tweede aarde. Een parallelle wereldkloot tussen de virtuele en fysieke wereld. Op die aarde worden voor veel geld landtegels verkocht, zo betaal je in Groningen nu 1,26 dollar (begon met 10 cent) voor een tegel van tien bij tien meter. Ondanks die forse prijs vliegen ze als warme eierballen over de toonbank. De vraag is of het een listig piramidespel is, of het volgende grote ding.

In Groningen zijn al heel wat tegels verkocht, die te zien zijn als een raster op de site van Earth 2. Vooral hotspots als het FC Groningen-stadion, de Grote Markt, UMCG, Westerhaven, Vismarkt en Noorderplantsoen zijn in trek. De kopers hopen, op basis van de beloftes van de makers, dat hun virtueel stukje stad in de toekomst meer geld waard wordt.

Scam of next big thing?

Op dit moment kunnen de tegels alleen nog maar gekocht en verkocht worden. Maar het is de bedoeling dat het spel eerdaags fase 2 inrolt, waarin meer mogelijk is. Zoals het ontwikkelen van tegels, zodat constante inkomstenbronnen ontstaan. Daarna volgt fase 3: de wereld gaat naar verwachting open voor iedereen. Spelers kunnen een account aanmaken en vrijelijk rondwandelen in het vers geschapen universum, waar van alles te doen is.

Het concept oogt veelbelovend en explodeert nu in de niche op internet, waar het wordt gezien als het spel van de toekomst en de beste investering sinds Bitcoin. Vergelijkbare concepten zijn de afgelopen jaren echter vaker op de markt gebracht en steevast hing daar een piramidespel-zweem omheen. Dat vragen wij ons op de redactie ook af, zeker nu we in bezit zijn van een paar tegels met potentie in Stad.

Bastijn weet meer

Bastijn Vissers, 35 jaar oud, woonachtig in Best (bij Eindhoven) en in het dagelijkse leven softwareontwikkelaar bij Philips, kan daarover meer vertellen. Samen met een paar vrienden heeft hij Earth2io.nl opgezet. “Een portaal voor de Nederlandse community, die nu nog vooral bestaat uit early adopters”, verduidelijk Bastijn. Voor we ingaan op de mogelijkheid dat het een piramidespel is, legt in Brabant woonachtige Utrechter eerst de opzet eem beknopt uit en vertelt hij waarom erkende ‘vroeg-ontdekkers’ zoveel potentie in Earth 2 zien.

“De makers willen een parallel universum opzetten. Daarvoor is de aarde verdeeld in blokjes, die iedereen kan kopen. Die blokjes bieden straks heel veel mogelijkheden”, aldus Bastijn. “Denk aan een combinatie van Second Life, The Settlers en Minecraft. Je hebt straks een open wereld, die geografisch gestoeld is op de onze, maar die van scratch af aan opnieuw wordt opgebouwd, met de grondstoffen die in de grond onder de blokjes zitten.”

Combi van Minecraft, The Settlers en Second World

In fase 2, aangekondigd voor de eerste helft van 2021, worden de grondstoffen, zoals hout, erts en steen toegevoegd aan het spel. Die kan de eigenaar delven en gebruiken om naar eigen fantasie iets te bouwen, van een bruine kroeg tot de Martinitoren of een dik kantoor op de Zuidas. Als dat allemaal een beetje op gang is gekomen, rolt Earth 2 de derde fase in. Bastijn: “Over fase 3 is nog weinig losgelaten, maar het is de verwachting dat iedereen dan het spel als ‘speler’ kan betreden. Ook mensen zonder grondtegel.”

In de eerste fase, waarin het spel nu zit, is het volgens Bastijn belangrijk om de juiste spots te kopen. Zelf heeft hij voor de romantiek zijn huis- en kantoor-tegel gekocht en focust hij in Nederland op bruisende en drukke plekken als de Zuidas, grachtengordel en de Rotterdamse haven. de economische motoren die veel bezoekers, handel en nijverheid trekken. Maar Earth 2 wordt volledig opnieuw opgebouwd op een kale vlakte. Misschien bouwt iemand een imperium hoog op het Hogeland, wordt Noordpolderzijl het centrum van de virtuele macht en blijft de Zuidas een dorre akker.

Interessant voor drie type gamers

Die kans zit erin, denkt Bastijn, maar hij verwacht dat Earth 2 grotendeels gelijke tred houdt met de fysieke wereld. “Je ziet nu al dat de bekende plekken erg in trek zijn en voor het meeste geld verkocht worden. Omdat de verwachting is dat daar straks de meeste spelers komen koekeloeren, waardoor de tegel meer geld genereert. Ik denk ook dat grote bedrijven als Facebook, Nike, Starbucks en H&M tegels kopen waar in de echte wereld hun winkels zitten, zodat ze op dezelfde plek kunnen adverteren. In Amerika gebeurt dat al en daar is de waarde van een tegel van tien cent naar 24 dollar gegaan.” In Nederland zijn de vrije tegels op moment van tikken te koop voor ongeveer 1,27 dollar

Uiteindelijk trekt Earth 2 verschillende spelers aan en daar zit de potentie in, verwacht Bastijn. “Je hebt mensen die van games als Second Life houden en die gewoon gaan ronddwalen in dit spel. Misschien komen ze wel bij jouw lapje grond aan wandelen. Dan kun je cashen door ze te laten betalen voor de entree of door wat te verkopen aan ze. Daarnaast zullen liefhebbers van Minecraft en The Settlers en dat soort ontwikkelingsspellen uit de voeten kunnen met Earth 2. Met louter grondstoffen en een landtegel kunnen van niks een florerende nederzetting maken. En er komen investeerders op af, dat zie je de laatste maand steeds meer gebeuren.”

Nieuwe Bitcoin of piramide?

“De mensen die als eerste Bitcoin omarmden, springen nu vrij massaal op deze bandwagon. De verwachtingen zijn enorm hoog. Persoonlijk heb ik ook het idee dat het heel groot wordt. Al blijft dat natuurlijk relatief. Financieel zit er in ieder geval voldoende potentie in. Zeker als je nu instapt,” legt Bastijn uit. “En het hoeft ook niet megagroot te worden. Een miljoen actieve gebruikers is al meer dan genoeg voor een ‘return in investment’.

Vooral vanwege die kruisbestuiving is Bastijn enthousiast. “Voor de spelers, dus niet de investeerders, hebben ze fantastische ideeën. Als daar slechts een deel van wordt waargemaakt, heb je een fantastisch spel. Die miljoen spelers gaan ze wel halen. Zaak is wel dat het development-team verder wordt uitgebreid. Daar zijn eerdere en vergelijkbare projecten als No Man’s Sky op kapotgelopen, en die waren zelfs iets minder ambitieus dan Earth 2. Maar de voortekenen zijn dikke prima. Drie maanden geleden werd Earth 2 voor het eerst kenbaar gemaakt op internet en sinds december gaat het helemaal los, zeker in Amerika.”

“Beducht op piramidespel, maar geen signalen”

Te vaak luidt: hoe hoger de verwachtingen, des te groter het risico als het toch een piramidespel of andere scam blijkt te zijn. Zeker als er enorme bedragen in omgaan, betalingen zijn gekoppeld aan crypto currencies, eerdere vergelijkbare projecten die zweem hadden en er een schaarste wordt gecreëerd. Vroeg of laat zijn immers alle vakjes verkocht. Met die vraag worstelt Bastijn ook, maar de signalen zijn volgens hem goed.

“Het is duidelijk wie de makers, bedenkers en aanbieders van het spel zijn, daar zijn ze uiterst transparant over. In verschillende vraag en antwoord-sessies gaan ze telkens uitgebreid in op vragen over mogelijke piramideconstructies. Tot nu hebben ze mij overtuigd. Spelers kunnen bijvoorbeeld op verschillende niveaus instappen. Je hebt bijvoorbeeld geen grond nodig om het spel te spelen. Zo houden ze de wereld open en dynamisch.” De goede antwoorden en transparantie laten onverlet dat Bastijn het met argusogen blijft volgen. “Voor onze website werken we aan een groot artikel over de mogelijkheid van een scam, daar zijn we uiterst beducht op, maar vooralsnog hebben we daar weinig signalen voor.”

Betalen met Paypal

Bastijn en vrienden kwamen wel block-codes, die duiden op koppelingen met crypto currencies, tegen. “En er zitten verwijzingen naar Ethereum (een crypto currency -red.) in. Maar dat lijkt vooral op service te zijn gericht. Want je kunt ook gewoon via Paypal betalingen innen en plaatsen. Wel valt op dat, nu Bitcoin zo ongelooflijk hoog staat, veel mensen Bitcoins inruilen voor anderen investeringen, bijvoorbeeld voor landtegels in Earth 2. Ook dit gaan wij verder onderzoeken voor een artikel op onze site .”

Disclaimer!

Stop nu niet al je, dankzij de gesloten horeca, opgehoopte spaargeld voor eierballen in Earth 2. Daarvoor kleven is er nog te veel onbekend. Het blijft gokken. Maar het is wel de moeite waard om je erin te verdiepen, al is het om mee te kunnen praten over Earth 2. En ter illustratie, Bastijn: “Iedereen die in het begin (drie maanden geleden) in Nederland een tegel heeft gekocht zit op 1000 procent van de investering, oftewel tien keer het aankoopbedrag. In Duitsland gaat het om 5000 procent en in Amerika zelfs om 24.000 procent. Dat zal allemaal wel weer worden rechtgetrokken, maar het zegt wel wat.”

Raadpleeg voor meer informatie (in het Nederlands) de site van Bastijn en vriendenof check Earth 2 hierrrr