HNL koerst aan op tijdelijk vertrek uit Eemshaven: 'Emden alternatief voor boot naar Noorwegen'

De MS Romantika in de Eemshaven Foto: Archief Corné Sparidaens

De door annulerings geplaagde Holland Norway Lines koerst aan op een tijdelijke haven voor de veerdienst, de Duitse havenstad Emden is in beeld. In de Eemshaven is geen gegarandeerde plek voor de MS Romantika, waarmee naar Kristiansand in Noorwegen wordt gevaren.

,,We werken hard aan oplossingen voor lange en de korte termijn. Voor dat laatste is Emden inderdaad een van de opties”, zegt woordvoerder Annebel Nillessen Blaauw van HNL. Volgens haar moet ook een andere, tijdelijke locatie ‘aan ontzettend veel voorwaarden voldoen om vanaf te kunnen varen: ,,Die moeten allemaal bij langsgelopen worden om een goede gegarandeerde verbinding te kunnen bieden.”

Komende week volgt, als het goed is, meer nieuws over de oplossing.

Daarom gedoe

De sores voor de populaire veerdienst vanuit de Eemshaven naar Noorwegen wordt veroorzaakt doordat het sinds oktober geen voorrang meer heeft om aan te meren aan de zogeheten zware kade. Deze weliswaar openbare kade wordt nu bezet door grote zeeschepen die onderdelen voor offshore windmolenparken vervoeren. ,,Die hebben nu met ons een contract tot voorrang”, zegt Tim Lambeck van Groningen Seaports. Volgens hem had de HNL tot oktober 2022 zo’n contract voor voorkeursbehandeling aan de openbare kade.

Duurt nog wel eem

,,We hebben richting HNL zelf geopperd om die optie te onderzoeken. Want natuurlijk zijn we als Seaports met hen in gesprek, ook wij willen graag dat het zo snel mogelijk goedkomt, al is het eerst tijdelijk.”

De duurzame oplossing: een eigen kade, laat volgens de woordvoerder van de veerdienst nog wel even op zich wachten. „Op zijn vroegst over enkele maanden”, is de verwachting van Annebel. ,,Er ontbreken nog de juiste documenten, zoals de vergunningen van de gemeente Hogeland en de provincie Groningen.”

Lees meer bij Dvhn.nl