Hanze-studenten boos: "Hanze financiert onderwijs met anti-lhbti wetgeving"

Daar hangt ie. De regenboogvlag. Foto: Hanzehogeschool
„Als studentenbelangbehartigers vinden wij dit schokkend en niet binnen de waarden van de Hanze passen”, zegt Niels.
Lhbti-uitingen zijn altijd al verboden geweest in Uganda: er staat een levenslange straf op. Het bizarre is dat er momenteel zelfs wordt gesproken over een nieuwe, nóg strengere wet. Eentje waarbij de doodstraf zou kunnen worden ingevoerd.
Levenslange versus doodstraf
Toen de studenten ontdekten dat de Hanze zich (financieel) inzet voor een Ugandese universiteit, de Uganda Christian University, trokken zij gelijk aan de bel. De Afrikaanse universiteit, die zelfs in haar kernwaarden heeft staan homoseksualiteit af te keuren, is een van de belangrijkste goede doelen dit lustrumjaar.
Maar volgens de studenten lijkt de urgentie en het onacceptabele van dit gegeven niet te landen bij de hoogste bazen van hun hogeschool. Het College van Bestuur vindt het vooral niet kunnen om op korte termijn een relatie met een langdurige partner af te kappen, staat in een persbericht van de Hanze Studentenbelangen Vereniging.
Stop de samenwerking!
De studenten vinden het ronduit achterlijk. Wat stelt die fier wapperende regenboogvlag voor, als je hier geen harde besluiten durft te nemen?
De HSV roept daarom op om samenwerkingen en donaties onmiddellijk stop te zetten. „Het is belangrijk dat de Hanzehogeschool haar verantwoordelijkheid neemt en opkomt voor de rechten van lhbti’ers, en dit niet weken verwaarloosd”, staat in het persbericht. „Laten we samen opkomen voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht ieders seksuele geaardheid.”
Reactie Hanze
Volgens een woordvoerder van de Hanze heeft de hogeschool respect en uitkomen voor wie je bent wel degelijk hoog in ‘t vaandel. „We staan voor een diverse en inclusieve kennis- en onderwijsomgeving en hechten daar veel waarde aan.”
Hij laat weten dat de Hanze de ontwikkelingen in Uganda op de voet volgt. „De samenwerking met de Ugandese onderwijsinstelling bestaat al jaren en we voeren regelmatig gesprekken met elkaar. Ook als het gaat om aandacht voor inclusie, gelijke rechten en gelijkwaardigheid.”
Hij wil benadrukken dat de Hanze júist zorgvuldig handelt in deze. „Dat doen we samen met alle betrokkenen binnen de Hanze en met onze partners in Uganda.”
Later toegevoegd:
Lijst STERK, een van de andere studentenpartijen, laat weten dat ook zij erkennen dat de huidige publiekelijke visie van Uganda Christian University niet past bij de huidige normen en waarden waar de Hanze voor staat. Maar, zo schrijven zij in een persbericht, ‘STERK respecteert de beslissing van het CvB’. „We staan niet achter het beleid dat de universiteit van Uganda hanteert omtrent lhbti-rechten, maar dat betekent niet dat de Hanze dit goedkeurt.
„Mochten de banden met de universiteit van Uganda aanblijven, dan hopen wij te zien dat dit met een progressieve insteek is en dat de Hanzehogeschool hier een verandering kan verwezenlijken. Juist om hier een positieve invloed op te hebben, zijn banden met universiteiten in landen als Uganda belangrijk.”