Hartje Groningen! Crowdfunding voor begrafenis Andre haalt binnen dag 5.000 euro op

Andre. Foto van Joram Krol

Andre. Foto van Joram Krol

Triest nieuws vandaag. Andre, engel van de Groninger nacht, is niet meer. De bekende thuisloze straatmuzikant heeft de straat en de nacht ingeruild voor het hiernamaals. Nooit meer uit volle borst kneiterdronken op de deuntjes van zijn mondharmonica het Gronings Volkslied blèren. Met het overlijden van Andre sterft een stukje Groningen. Maar er is ook goed nieuws: de crowdfunding voor zijn begrafenis heeft binnen tien uur het streefbedrag verpulverd.

De dood van Andre komt niet onverwacht. Al lange tijd ging het niet goed met de bekende Groninger die in mening stapherinnering staat gegriefd. Sinds de jaren ‘90 zat hij elke nacht voor FEBO (later HOEK) op de Grote Markt. Met steevast een grote grijs, ondeugend glinsterende ogen en de mondharmonica in de mond om stappers te vermaken en zo een euro los te peuteren. Andre was geliefd. Iedereen brulde mee. Om zijn kleedje ontstonden vriendschappen, mooie momenten, fijne herinneringen en zwarte gaten. Hooligan en koorknaap, dokwerker en de dragqueen, Andre bracht ze samen.

Andre was geliefd

De laatste tijd ruilde Andre steeds vaker de nacht voor de dag in. Het werd te zwaar om tot ver voorbij het ochtendgloren tussen duizenden dronken dropjes een te blazen op de mondharmonica. Op de Vismarkt vond hij een nieuwe plek. Een nieuw ritme. Beter voor de pijnlijke knieën. De aanstekelijke werkwijze bleef hetzelfde. Met zijn vrolijke verschijning, bemoedigende woorden en liefde voor de medemens stal Andre, tot hij vanwege de nare ziekte de straat niet meer op kon, de harten van Stadjers, Ommelanders en studenten.

Dat blijkt ook wel uit de door het Open Hof opgezette crowdfunding. Iets voor half twaalf vanochtend schreven we dat Andre was overleden met daarbij een linkje naar de crowdfunding. Het Open Hof hoopte 4.000 euro binnen te halen om de uitvaart te bekostigen. Elf uur later staat de teller op ruim 5.000 euro.

Rust zacht Andre

Andre werd de laatste werd de laatste weken op zijn ziekbed al overspoeld met honderden lieve kaartjes en mailtjes na de oproep om hem te bedanken voor alle vrolijkheid die hij Stad heeft gegeven. Volgens de mensen van het Open Hof deed dat hem ongelooflijk goed. Het zorgde ervoor dat hij met een glimlach de laatste zware fase van zijn aardse bestaan in ging. Als er een hiernamaals is, dan entert hij die vast met een nog beter humeur vanwege alle donaties waardoor hij waardig afscheid kan nemen van zijn leven, van zijn Groningen.

Lees hier het bijzondere levensverhaal van Andre. Met dank aan Joram Krol voor de foto. Volg die man op Insta voor meer rauwe portretten uit Stad.

Wat gebeurt met het extra geld?

Het streefbedrag was dus 4.000 euro. Het geld dat daarbovenop binnen komt wordt gebruikt om de schulden van Andre af te betalen.