Hatseflats. De Tweede Kamer stemt belachelijk unaniem voor de Nedersaksenlijn

Saksenlijn. Bewerking door Sikkom in Paint

Saksenlijn. Bewerking door Sikkom in Paint

Het hoogste huis van de democratie in Nederland geeft het kabinet opdracht om met Noordelijke instanties afspraken te maken over de Saksenlijn. Dat is de spoorlijn die Groningen rechtstreeks met Twente moet verbinden.

In Groningen, Drenthe en grote delen van Overijssel kun je ‘moi’ zeggen tegen de bakker en hij of zij begrijpt wat je bedoelt. Geldt trouwens ook voor het gebied net over de grens. Komt omdat wij allemaal Nedersaksen zijn met ons eigen taaltje en mentaliteit met de Hondsrug en de dodenweg tussen Emmen en Grunn als enige grote verbinders.

Grotendeels bestaand spoor

Daar moet verandering in komen met de Saksenlijn waardoor mensen rechtstreeks met de trein van Groningen via Stadskanaal, Veendam en Emmen naar Almelo kunnen. Dat is al lang een wens van politiek bestuurders in het gebied en die is nu overgenomen door de Tweede Kamer.

Om de verbinding te fiksen is overigens niet heel veel spoor nodig. Grote delen van de lijn liggen er al. Alleen tussen Veendam en Emmen moet een stuk spoor aangelegd worden. Als die er eenmaal ligt kunnen Tukkers en Emmenaren eindelijk met de trein naar de beschaving of universiteit klappen. Ook Ter Apel wordt mogelijk ontsloten op de nieuwe lijn.

2030

De hoop is dat de eerste trein over het nieuwe traject al in 2030 rijdt. Maar voor het zover is moet er nog heel wat water door het Reitdiep stromen. Daarentegen: als de lijn er is, wordt het Noorden eindelijk een stuk beter ontsloten en hoeven mensen niet via Zwolle naar Twente of Emmen te treinen.