Heel bijzonder: kindergrafje uit de achtste eeuw gevonden onder de Grote Markt

De Grote Markt in de late middeleeuwen. Bron: Groninger Archieven

De Grote Markt in de late middeleeuwen. Bron: Groninger Archieven

Groningen is oud. Heel oud. Ouder dan de weg naar Rome. Nee, da’s niet waar. Maar Stad is wel echt heel oud. Een van de oudste steden van Nederland zelfs en van dat verleden doemen af en toe sporen op. Zoals vandaag tijdens werkzaamheden op de Grote Markt. Daar is een kindergrafje aangetroffen uit de vroege middeleeuwen.

Vermoedelijk komt het grafje zelfs uit de achtste eeuw, meldt RTV Noord. De ontdekking werd gedaan tijdens het aanleggen van de nieuwe riolerings. Daarbij wordt archeologisch onderzoek gedaan omdat spitten in het oude centrum vaak bodemschatten oplevert die van grote historische waarde zijn.

„Bij het maken van een gat voor de put van de riolering is één grafje aangesneden, en de randen van twee andere graven. Het bewaren in de bodem is het best, maar zodra er zuurstof bij komt, vergaat het. Dus het grafje dat is aangesneden gaan we opgraven en documenteren’, vertelt stadsarcheoloog Gert Kortekaas tegen de regionale omroep. De twee graven waarvan de randen zijn geraakt zijn nog intact en blijven in de grond bewaard.

Middeleeuwen

Kortekaas denkt dat het graf rond 700/800 na Christus in gebruik is genomen. „Dat kun je zien aan de diepteligging, de kleur van de kuil, die is lichtgrijs. En hij ligt niet oost-west, maar een beetje scheef, net als andere graven. Dan kom je ergens in de middeleeuwen uit.”

De ontdekking zorgt voor nieuwe historische inzichten, meldt Kortekaas. „ We hadden verwacht dat we buiten dat hele oude grafveld van het Martinikerkhof aan de Sint Jansstraat zouden zitten, maar het loopt kennelijk door naar een ander veld onder de Grote Markt. Dat werd in ‘96 aangetroffen, maar dat het één geheel is, wisten we niet. Dat grafveld heeft zich heel langzaam verplaatst naar het Martinikerkhof.”

Lees meer en check de foto’s van het grafje op RTV Noord