Het Zuiderplantsoen: Vet plan, en gelukkig geen kans om per ongeluk op de ringweg te vallen

Een impressie van hoe het Zuiderplantsoen eruit kan komen te zien. Foto van Aanpak Ring Zuid.

Het Zuiderplantsoen: het plan wekt de nodige nieuwsgierigheid op bij menig Stadjer en student. Ook bijvoorbeeld over de veiligheid. Want hoe wordt er voorkomen dat je vanuit het nieuwe park zo de ringweg op dondert?

Groene deksels

Het Zuiderplantsoen komt namelijk boven de zuidelijke ringweg. Die komt vanaf de Hereweg tot aan het Oude Winschoterdiep zo’n meter of acht lager te liggen. Daar komen drie ‘deksels’ bovenop. En op die deksels, daar komt het zusje van het geliefde Noorderplantsoen.

Aanpak Ring Zuid, het projectbureau achter het hele plan, schrijft dat rond de openingen in het park hoge betonwanden worden geplaatst . Wel zo veilig, voor dieren zowel als mensen. Er zijn al genoeg studenten en bezorgers die met hun fiets de ringweg opklappen.

Fancy muren

Maar zo’n betonmuur doet wel een beetje af aan de ‘lekker picknicken in het park’-vibe. Ook daar is over nagedacht. Er komen begroeide schermen rondom de betonwanden, zogeheten substraatschermen. Ook dat wordt dus lekker groen.

Bonus: de muren worden aan de ringwegkant bekleed met geluidsabsorberend materiaal. Dus geen geraas van verkeer, maar getsjirp van vogeltjes tijdens je parkbezoek.

Groen lint

Behalve deze groene deksels, gaat het Zuiderplantsoen ook bestaan uit het Sterrebos en de kantoortuin van het gebouw van DUO/ Belastingdienst. Een lang groen lint dus, als het ware.

Naar verwachting is het plantsoen in de tweede helft van 2024 klaar. Hier kan je meer lezen over het plan.