Hoe 'Helena de Vries' Groningse woningzoekenden probeert op te lichten. Trap er niet in

Helena en haar advertentie op Facebook

Helena en haar advertentie op Facebook

De druk op de woningmarkt is nog steeds enorm in Groningen, zeker in het segment voor starters en studenten. Daar proberen oplichters listig misbruik van te maken. Een van hen is Helena de Vries op Facebook.

Op de Facebookgroep ‘Aangeboden: kamers en appartementen in Groningen’ dropt Helena gister een advertentie. Ze heeft een appartement in Stad te huur voor 700 euro per maand, per direct beschikbaar. Geïnteresseerden mogen gerust per pb contact opnemen met Helena. De post wordt geflankeerd met een lading foto’s.

Helena is een schat

In de reacties wordt al gemeld dat de foto’s vaker zijn verschijnen in advertenties voor woningen in Enschede en België. Apart. Scam dus. Toch zijn er ook een hoop mensen die er wel intrappen, serieus mensen taggen en om meer informatie vragen. Om te achterhalen hoe het werkt, zelf maar eem een pb gestuurd met een zielig verhaal.

Het is uit met de vriendin. Crisis. En daarom zoek ik zo snel mogelijk een huisje in Groningen. De noodkreet valt goed bij Helena, die zichtbaar makkelijk geld ruikt. En mij aardig vindt. Want ze heeft heel veel reacties van mensen die morgen willen komen kijken en alles van tevoren willen aftikken. Maar die zegt ze allemaal af. In ruil wil ze dan wel een voorschot van 250 euro.

„Dat geld trekken we af van de borg. En geen zorgen. Als je het appartement niet neemt, dan krijg je het geld terug”, appt Helena. „Dat doe ik omdat ik de anderen afzeg en wij al vaak mensen hebben gehad die beloven het te nemen, maar niet komen opdagen. Wat is je mailadres? Dan kan ik alles sturen met betaalbewijs en Tikkie.”

Zoveel vragen voor Helena

Prima, maar dan wil ik wel weten om welk adres het precies gaat. Hoe het contract wordt opgesteld. Of ik de woning eerst kan bezichtigen en meer van dat. Daar gaat Helena niet heel happig op in. Wel vertelt ze dat het op vijf minuten lopen van de binnenstad is. En dat ze vanavond alles toestuurt en meeneemt om te tekenen. Om vervolgens weer te winen over de 250 euro. „Mijn stuurt een Tikkie dan kun je er vanavond nog in.”

Klinkt goed. Steeds beter zelf. Vlakbij Stad en vanavond al beschikbaar. Hebben. Maar wel eerst elkaar ontmoeten, lijkt me? „Dat doen we vanavond”, antwoordt Helena. „Want we hebben een eigen zaak en kunnen vanavond. Maar het Tikkie moet eerst betaald worden. Mocht je het dan vanavond niet nemen dan krijg je direct het geld terug. Maar wij zeggen nu iedereen af voor jou.”

Slim. Inspelen op de nood en dan ook nog de emotionele kaart spelen dat iedereen wordt afgezegd omdat ze mij willen helpen. De schatten. Tegelijk wordt de druk goed bij mij opgevoerd. Daarom vraag ik wat tijd met de mededeling dat ik een overleg in moet en er straks op terugkom. Het moment voor Helena om de druk nog verder op te voeren. „Graag, want die andere mensen zeggen steeds: ‘stuur Tikkie, stuur Tikkie, stuur Tikkie’. Dus als je het wilt, stuur je emailadres dan zeg ik ze allemaal af.”

Constant de druk verhogen

Het mailadres krijgt ze, tot haar grote dank. „Mijn man stuurt nu een Tikkie, die stuur ik dan direct door naar jou. Bellen we ondertussen de anderen af.” Eem later volgt inderdaad een Tikkie. En direct klapt Helena er nog wat druk overheen. „Als je direct betaalt, kunnen we alles voor vanavond in orde maken. Mijn man belt nu alvast de anderen af.”

Als een uur later het geld nog niet binnen is, wordt ze wat zenuwachtig. „Ik hoor niks meer, is het al gelukt?” Nee. Nog niet. Want overleg en wil toch graag eerst weten om welk adres het gaat, voor hetzelfde geld is het een oplichter. Friesestraatweg, appt Helena daarop. Nummer 10, weet ze ook nog. Gek. Want dat adres bestaat niet in Groningen. Als ik haar daarmee confronteer word ik geblokkeerd en is Helena gevlogen. Opzoek naar het volgende slachtoffer ergens in een studentenstad in Europa die drastisch is verlegen om een woonruimte.