Hoe ranzig zijn de helmen van deelscooters? Soms net zo ranzig als een vaatdoekje

Een helmpie is verplicht sinds januari.

Helmen voor deelscooters als Check en Felyx zijn sinds 1 januari verplicht. Helemaal begrijpelijk wat betreft veiligheid en zo. Maar hoe hygiënisch is dit eigenlijk?

Een ritje op zo’n deelscooter is toch ineens een stuk minder aantrekkelijk nu je zo’n helm op moet zetten. Je hebt meteen geen kapsel meer. En het is ook gewoon niet zo’n chill idee dat tientallen/honderden/duizenden andere mensen de helm al op hun hoofd hebben gehad voordat jij ‘m opzet. Want hoe schoon is die helm dan nog. Hoeveel schimmels en bacteriën huizen er? Wat als die persoon voor jou luizen heeft. Of erger: schurft. Komt immers nog wel ‘s voor in Stad.

De hoeveelheid schimmels en bacteriën in zo’n helm

Het AD vroeg zich hetzelfde af en liet een groep Leidse biologiestudenten uitzoeken hoeveel schimmels en bacteriën er te vinden zijn in de helm van zo’n leenscooter. Daarvoor onderzochten zij negentien helmen van Haagse deelscooters van Felyx en Go Sharing. Die laatste partij hebben we niet meer in Grunn, wij hebben Check. Maar dat maakt eem niet uit. De resultaten liepen nogal uiteen, maar zijn niet meteen heel geruststellend (check originele artikel hier ).

Bij sommige helmen werden weinig tot geen schimmels aangetroffen. Maar bij andere juist heel veel. Zo was een van de helmen veranderd is een soort goedkope Castello Danablu, met witte en groene stipjes. Huwl! Daar bleken maar liefst 500 soorten bacteriën op te zitten. Dat is net zoveel als een vaatdoekje. En dat vaatdoekjes vaak heel ranzig zijn, weten we al heel lang. Daarom heeft je moeder je als het goed is geleerd die dingen heel vaak in de wasmachine te gooien.

Of een helm kan transformeren in zo’n goor vaatdoekje hangt helemaal af van de luchtvochtigheid in de bak waar de helmen liggen opgeslagen. Is het daar een vochtige, broeierige bedoening, dan kunnen beide zich onverstoord uitbreiden.

Nuttige tip: bekijk de helm eem voor je ‘m opzet

Het dragen van zo’n helm is dus zoiets als Russische roulette: je kunt een superschone helm pakken, zonder bacteriën, schimmels en haar. Dan is er niks aan ‘t handje. Maar je kunt ook een hele gore treffen. Vol met witte en groene stipjes.

Nu zijn de meeste schimmels en bacteriën gelukkig niet schadelijk: ze leven vaak al van nature op je hoofd. Maar roos wordt ook veroorzaakt door een schimmel. Dus je wilt natuurlijk liever niet zo’n vaatdoek-helm op je hoofd hebben, met de kans op roos, en jeuk. Daarom heeft bioloog Joost van den Brink een tip, lezen we in AD: bekijk de helm eem voordat je ‘m gebruikt. Spot je een witte waas? Red flag! Niet doen! Leg ‘m weg! Groene stipjes? Ook niet doen. Simpel.

En verder: zet een haarnetje op. Die zitten als het goed is in de bak. En zorg er dan ook meteen voor dat je zeker weet dat het een vers haarnetje is. Want als hij al gebruikt is, dan heeft het allemaal geen zin. Dus beter neem je zelf een haarnetje mee.

De kans op luizen en schurft

Mooi verhaal over die schimmels en bacteriën. Lekker kort. Maar hoe zit het met luizen en schurft? Dat zocht de GGD Groningen voor ons uit. „Schurft zit niet op een behaard hoofd”, stelt de woordvoerder gerust. „Dus daar hoef je echt niet bang voor te zijn met zo’n helm.” Het beestje dat de jeukende studentenkwaal veroorzaakt houdt niet van haar. Hij hopt van huid op huid.

Ook de kans op luizen is nihil: „Hoofdluis wordt alleen overgedragen van haar op haar. Er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar het overspringen van luizen in combinatie met mutsen, hoeden en helmen, en de conclusie is dat dat eigenlijk niet gebeurt.”

En verder maar hopen dat Check en Felyx de boel vaak genoeg ontsmetten (elke keer als ze de accu vervangen, zegt Felyx tegen het AD, en dat is om de twee tot drie dagen. Wat Check doet, weten we niet).

Je kunt de helm in elk geval maar wel beter opzetten, als je een ritje op zo’n scooter wil maken. Want zonder riskeer je een boete van 100 euro.