Hoger beroep tegen eigenaren historische boerderij ingetrokken: bevingsschade wordt vergoed

De achtergevel van Boerderij de Roodeschool in zware stutten. Eigen foto

Hoppa. Eindelijk. Instituut Mijnbouwschade trekt het hoger beroep tegen de familie Dijkema in. Na jaren procederen tegen een leger aan advocaten van de staat kan dit uiterst nare en slopende hoofdstuk eindelijk worden afgesloten door het bejaarde echtpaar.

Punt van twist is, euh was (jeej!), deze prachtige en historische boerderij tussen Middelstum en Bedum . De karakteristieke boerderij staat op bijkans heilige grond en straalt uit wat Groningen al eeuwen uitstraalt: noeste arbeid, vechten tegen elementen, maar nooit bukken. Totdat bevingen de oude boerderij beginnen te teisteren. Honderden kleine en enkele zwaardere grondtrillingen slopen beetje bij beetje alle geschiedenis.

De kwestie

Gevels beginnen te hellen. De schuur wordt zelfs acuut onveilig verklaard. Het harde klussen van de familie om de boerderij te behouden voor de toekomst van Grunn slaat telkens kapot op weer een nieuwe beving en de halsstarrige houding van de verantwoordelijken: de NAM en Staat. En de vele bureaucratische en geldverslindende molochs die inmiddels zijn opgetrokken om de afstand tussen aan de ene kant de Staat en multinationals (Shell en Exxon) en aan de andere kant de gedupeerde Groninger te verkleinen.

Na jaren ontvangt de familie afgelopen kerst eindelijk goed nieuws. De rechter maakt gehakt van de handelswijze van het IMG (en de instituten daarvoor) en stelt de familie volledig in het gelijk. Het IMG moet over de brug komen met 85.000 euro. Zo veel schade heeft het historische en voor het Groninger landschap markante pand opgelopen. Maar al snel volgt het bericht dat het IMG in hoger beroep ging, ondanks alle mooie politieke beloftes dat de Staat niet meer eindeloos zou procederen tegen gedupeerde Groningers.

Toch ingetrokken

Fuck dat. Toch gewoon doen. En het inmiddels bejaarde echtpaar nog meer stress geven. De ophef is groot . Veel media hebben aandacht voor de zaak, mede ook omdat het synchroon liep met de presentatie van de uitkomsten van de Parlementaire Enquête naar de gaswinning. De keiharde conclusies in het rapport en alle verontwaardiging hebben effect. Gister kreeg de familie uitsluitsel: het hoger beroep is ingetrokken.

De familie is erg blij met het besluit. Wim Blanken, (ex)schoonzoon en woordvoerder van de Dijkema’s, op Facebook: „We zijn enorm blij met het ingrijpen van Vijlbrief op het hoger beroep bij 8 zaken waaronder die van ons. Gewonnen! Nu eerst bijkomen van best wel een intensieve periode van demonstreren en informeren.”

Lees hier meer over de zaak.