Hoofdstation wordt steeds leger en kaler, en dat ziet er best treurig uit

Tijdens de treinstremming van vorige week zijn de sporen ingekort en kreeg bouwer Strukton meer ruimte voor de ombouw van het Hoofdstation. Foto: DvhN DvhN
Zeker in weer en wind zullen er heel wat sprintjes worden getrokken om droog over te komen, nu het grootste deel van de perronkappen is verdwenen. Langs het historische stationsgebouw, waar de perronkappen een jaar geleden al zijn weggehaald, kwam een houten noodconstructie terug. Die vormt nu nog een van de weinige beschutte plekjes buiten de befaamde stationshal, op een paar korte stukjes perronkap na.
Volgende fase
Alle treinverkeer lag afgelopen weekend stil om de perronkappen veilig te verwijderen en het station gereed te maken voor een volgende fase van de nieuwbouw. Door het inkorten van de sporen krijgt aannemer Strukton de ruimte om ook aan de noordkant, pal achter het stationsgebouw, een begin te maken met de aanleg van de bouwput.
Historie
Aan de zuidzijde van het stationsgebied, waar straks een nieuwe entree komt, is al een grote bouwput afgegraven. Daarin worden de komende jaren de funderingen voor nieuwe perrons, de toekomstige fietsenstalling en de tunnels voor fietsers en wandelaars aangelegd. De perrons zijn vanuit die tunnel toegankelijk. Aan de zuidkant komt een verdiept stationsplein, vanaf het oude gebouw wordt de reizigerspassage met een trap toegankelijk gemaakt. Op het station komen de historische perronkappen terug.
Zonnepanelen
Volgens gemeenteambtenaar Chris Woldhuis worden de toekomstige perronkappen wel groen, maar krijgen ze geen zonnepanelen. “Daar is een hele discussie over gevoerd. ProRail wilde het graag, de Rijksdienst en onze deskundige waren tegen. De onafhankelijke monumentencommissie vond weer dat het wel kon, maar uiteindelijk zijn de panelen uit de vergunningaanvraag gehaald. De discussie kostte ProRail te veel tijd.”
Doorrijden
De ombouw van het Hoofdstation, oorspronkelijk uit 1896, maakt het mogelijk dat Arriva straks kan ‘doorrijden’ van Hoogezand naar station Groningen Noord, en van Zuidhorn naar Groningen Europapark. Door het koppelen van de spoorlijnen uit Winschoten/Duitsland en Veendam naar respectievelijk Eemshaven en Delfzijl wil de provincie het spoor verbeteren.
NS krijgt nieuwe vier ‘kop’sporen langs twee eilandperrons aan de zuidkant van het station. Daar komt nog een soortgelijk busperron achter (daar verhuist huidige busstation naartoe) om de overstap van bus op trein gemakkelijker te maken. Alle bus- en treinpassagiers bereiken de perrons vanuit een ondergrondse passage.
Tunnels
Bussen en auto’s krijgen vanaf het Emmaviaduct rechtstreeks toegang tot het zuidelijk stationsgebied. Daar komt een verdiept plein om gemakkelijk de tunnel in en uit te lopen. Bij dat plein wil de gemeente de nieuwe Oosterpoort bouwen. Behalve de voetgangerspassage komt er ook een fietstunnel (vanuit het Stadsbalkon aan de voorkant) en een bustunnel vanaf de Stationsweg. De verbouwing zou in 2023 klaar zijn, maar de provincie waarschuwde in februari dat er behoorlijke vertraging -tot mogelijk 2026- op de loer ligt. De ombouw kost zo’n 300 miljoen euro.
Bron: Dagblad van het Noorden