Hooligans hebben FC Groningen in de greep: 'Jij houdt je mond, want ik weet waar je woont en waar je kinderen naar school gaan'

FC Groningen greep niet in na onrust uit angst voor escalatie.

FC Groningen greep niet in na onrust uit angst voor escalatie. Foto: ANP

Een aantal beveiligers, horecapersoneel en mogelijk ook vrijwilligers van FC Groningen is niet opgewassen tegen de druk van hooligans en grijpt niet in als ze supporters treffen met vuurwerk, zoals rookbommen. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Een deel van de oude kern van de Z-side, de harde kern van bezoekers van FC Groningen, zou de boel al veel langer terroriseren. Uit meerdere bronnen maakt deze krant op dat personeel van het stadion onder grote druk werkt en regelmatig wordt bedreigd en gemaand een andere kant op te kijken als hooligans iets onoorbaars mee naar binnen willen smokkelen.

Dreigen en intimideren

Een genoemd voorbeeld: een hooligan wordt betrapt met vuurwerk en zegt tegen de beveiliger: ‘Jij houdt je mond, want ik weet waar je woont en waar je kinderen naar school gaan.’ De beveiliger laat hem vervolgens ongemoeid door. Soms zou het nog verder gaan en wordt (horeca)personeel onder dreigementen gevraagd om spullen mee naar binnen te nemen voor hooligans. Sommigen durven niet te weigeren.

,,Dat soort geluiden komt ook ons ter ore’’, bevestigt een woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling. ,,Zeer ernstig. De misdragingen in het stadion hebben onderhand een ondermijnend karakter.” Het is een van de redenen waarom de gemeente zich hardop afvraagt of FC Groningen nog wel in staat is om wedstrijden veilig te organiseren. Maandag liet de gemeente weten dat ze twijfelt of ze wel een vergunning afgeeft voor het spelen van de competitiewedstrijd FC Groningen-Sparta op 28 mei.

Sfeer van terreur


Informele leider van de groep heeft lang gezeten voor dertien strafbare feiten, waaronder drugshandel, afpersing, zware mishandeling en deelname aan de criminele organisatie: Groningen Casual Firm (GCF). De GCF was een hooliganclub die als doel had geweldsmisdrijven te plegen rond voetbalwedstrijden van FC Groningen. De rechtbank noemde de leider een ‘gewetenloze man, die een sfeer van terreur om zich heen verspreidde’.

L ees het hele verhaal op Dvhn.nl