Hou wordt met die rottende puist op de Nieuwe Markt? Zou al lang een gelikte hub zijn

Al jaren een verpauperde bende. Foto van Willem Groeneveld

Al jaren een verpauperde bende. Foto van Willem Groeneveld

De Nieuwe Markt is een mooi plein geworden. Nog beetje weinig groen, maar daar komt hopelijk verandering in. Verder oogt het strak, grootstedelijk en met dank aan het Forum, Market Hotel en Merckt ook nog behoorlijk modern en gelikt. Behalve de hoek tussen Vindicat en Feithuis.

Vroeger was de Nieuwe Markt een dood en desolaat stukje stad onder de noemer Naberpassage. Er zat een parkeergarage, in de bosjes sliepen vele daklozen en junks en de rest van de omgeving oogde als Drachten, maar dan 60 jaar niet onderhouden. Een stukje stad waar niemand voor de lol kwam. Hoe anders is dat nu? Alleen de benoemde hoek doet nog een beetje denken aan die vervlogen en verpauperde tijden.

Laatste overblijfsel van woelige geschiedenis

Het gaat om het oude koetshuis aan de achterzijde van het roemruchte Scholtenhuis aan de Grote Markt. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd dat pand, waar nu Market Hotel staat, bewust tot de grond afgebrand omdat de SS daar haar Noordelijke hoofdkwartier had. De gruwelverhalen die daar plaatsvonden sudderen nog steeds door in Stad en Ommeland. Er werd volop gemarteld en gefolterd. Het was pure horror.

Het enige dat bewaard is gebleven is het koetshuis aan het Martinikerkhof, tegenwoordig eigendom van Vindicat. De voorkant is strak onderhouden en om door een ringetje te halen. De achterkant daarentegen is zwaar verpauperd. de gevel wordt van ellende bij elkaar gehouden. Stukken half vergaan en rottend hout steken uit, rijen bakstenen zijn foetsie, de laatste schilderbeurt was ergens in 1962.

Van verstopte puist naar pukkel vol in het gezicht

Denk aan een oud pand op het Hogeland dat geteisterd wordt door aardbevingen en waar al tig jaar geen onderhoud aan is gepleegd en je hebt een beeld. Dat was op zich nooit een zichtbaar probleem. Zoals geschreven: niemand kwam voor zijn lol op de Naberpassage. De verpauperde achterwand was daardoor zo goed als aan het zicht van Stadjers, studenten, Ommelanders en toeristen onttrokken.

Hoe anders is dat nu. De gevel grenst aan de Nieuwe Markt, de nieuwe huiskamer van Groningen aan de voet van toeristenmagneet het Forum, en zit pal langs de voetgangersdoorgang naar Martinikerkhof, ingeklemd tussen het statige, oude en strak onderhouden Feithuis, het nieuwe hotel en dito onderkomen van Vindicat. Bijna een jaar geleden bellen we daar voor het eerst achteraan met de studentenvereniging.

In augustus 2022 zou de verbouwing beginnen

Vol trots verkondigt Sanne, destijds hoogste baas van het corps, dat de puist snel wordt aangepakt . „We zitten er zelf ook mee in de maag en gaan het verbouwen, mooi maken en het wordt een hub voor jonge ondernemers. Als alles volgens plan verloopt, beginnen we in augustus met de verbouwing.”

Acht maanden verder en er is niks gebeurt. Integendeel zelfs. De brut is alleen maar harder aan het verloederen. Alle reden om weer eem te bellen met Vindicat, nu met Adriaan, de nieuwe rector. „We willen er nog steeds graag een hub van maken. We staan te popelen zelfs, maar het is wachten op goedkeuring van de gemeente en dat luistert nauw omdat het een historisch pand is.”

Huh, heel geen vergunning voor aangevraagd?

Bij de gemeente geven ze aan dat in 2017 een verbouwingsvergunning is ingediend. „Maar die is later weer door Vindicat ingetrokken”, meld Onno Molenaar, woordvoerder van het stadhuis. Daarna blijft het jaren stil tot januari van dit jaar. Onno: „Er is een oriënterend voorgesprek geweest met de architect van Vindicat. Die gaat nu een plan maken en indienen, dat moet vervolgens getoetst worden en aantal weken ter inzage aan de omgeving worden voorgelegd en pas dan kunnen we eventueel een vergunning geven.”

Dat duurt nog wel eem dus. Zijn we snel een jaar verder. En het is frappant. Want in mei 2022 zei Vindicat te hopen dat de verbouwing in augustus 2022 zou beginnen. Maar daar was helemaal geen vergunning voor. Er waren nog niet eens gesprekken met de gemeente geweest. Hoe dan? Dat weet de huidige Vindi-baas ook niet. „Dat was voor mijn tijd. Het enige dat ik weet is dat we er echt werk van willen maken, voor de stad en voor onszelf. En dat de gesprekken daarover nu inderdaad lopen met de gemeente.”