Hovenier is klaar met de zooi om studentenflat: waarom maken jullie er zo'n bende van?

Enorm vraagteken van afval. Foto van Theo

Enorm vraagteken van afval. Foto van Theo

Het is een zooi rondom de studentenflat aan de Heemskerckstraat. De hoveniers die om de zoveel tijd worden ingehuurd om het groen te onderhouden zijn er klaar mee en hebben gister een groot signaal achtergelaten op het grasveld: waarom?

Telkens als ze het gras willen maaien en de struiken snoeien, zijn ze eerst veel tijd kwijt aan het schoonmaken van de bosschages. Dat zorgt voor steeds meer ergernis onder de tuiniers en dat noopt tot actie. Theo, een van de hoveniers, legt uit: „We hebben vanmiddag weer alles moeten opruimen. Maar dit keer hebben we het verzameld en er een groot vraagteken van gemaakt. Want dit weggooigedrag moet stoppen.”

Briefjes werken niet

Theo vervolgt: „Ik kan wel een briefje ophangen, maar dat zet geen zoden aan de dijk, daar reageren ze niet op. Ze zijn zelfs te lui om afval te dumpen in hun eigen perscontainer.” Dus besloten de hoveniers over te gaan tot een guerrilla-actie. „Het was al met al een uurtje extra werk. We hebben alles verzameld, van een fietsframe tot bestek, lege bierflesjes en andere zooi. Dat hebben we vervolgens op grote en kleur weggelegd en klein spul in boodschappentassen gestopt, zodat het niet zou wegwaaien.”

Het is niet de eerste keer dat Theo overgaat tot zulke acties om een punt te maken. „Op een andere plek haalden we heel vaak poepzakjes uit de bosjes. We hebben eerst met briefjes mensen daarop proberen aan te spreken, tevergeefs. Vervolgens hebben we een groot en zichtbaar vraagteken gemaakt van 200 poepzakjes, daarna is het nooit meer gebeurd. Zoiets werkt kennelijk beter dan een briefje.”

Boodschap overgekomen

De hoop is dan ook dat de studenten wakker worden geschud door het enorme vraagteken. „We kregen in ieder geval veel reacties van omwonenden en de studenten. Helaas moesten we het na een paar uur weer opruimen, maar volgens mij is de boodschap wel overgekomen.