Huilen met Arriva: vervoerder legt plots al het Noordelijk treinverkeer plat. Ook dat in Stad en Ommeland

Foto van Jan Westera. Bewerkings in Paint door Sikkom

Foto van Jan Westera. Bewerkings in Paint door Sikkom

Arriva heeft donderdagmorgen het regionale treinverkeer in Groningen en Friesland onverwacht compleet stilgelegd door een staking van Friese treinmachinisten. Er rijdt geen enkele trein van de regionale vervoerder. Succes als je richting Delfzijl, Winschoten, Roodeschool of Leeuwarden moet. En bijzonder veel sterkte als je gestrand bent in Friesland. In gedachten zijn we bij jullie.

Treinpersoneel uit Friesland zou vandaag het werk neerleggen uit protest tegen de houding van de vervoermaatschappij bij de onderhandelings voor een nieuwe cao. De vakbonden kondigden voor vrijdag een soortgelijke staking aan voor personeel uit Groningen.

In Groningen, Zuidhorn, Grijpskerk en andere stations op de lijn naar Leeuwarden zouden daarom op beide dagen minder treinen rijden. Dat was aangekondigd. Maar Arriva liet in de nacht van woensdag op donderdag plots weten alle treinen binnen te houden.

Cry me Arriva

Volgens een woordvoerder van het bedrijf werd pas donderdagochtend duidelijk hoe groot de stakingsbereidheid onder het personeel was. De eerste trein vertrekt rond 5 uur. In Friesland stonden weinig reizigers op de stations. Zij wisten wel dat er donderdag werd gestaakt omdat vakbonden de acties ruim van tevoren hadden aangekondigd.

Gestrande reizigers zijn woest op Arriva. Terecht en begrijpelijk. Zoveelste keer dat de brut niet goed geregeld is. Niet voor niks is ‘Cry me Arriva’ inmiddels opgenomen in het grote boek der Groningse wijsheden. Oh ja. En belangrijk: Arriva heeft nog geen enkel idee hoe morgen verloopt. Hangt van veel af. Stakende medewerkers, dooi, blaadjes, humeur van de laatste turfsteker in de Veenkoloniën en de waterstand bij het Stadsstrand.