Huisbaas Carlos Prins sjoemelt met energie-indexen en flikt iets dat we nog nooit hebben gezien

De Airbnb in het midden met illegaal afgetapt stroom en gas

Carlos Prins was tot voorkort een onbekende verhuurder voor ons. Maar de vastgoedbobo is met stip binnengekomen op onze foute verhuurder-radar wegens sjoemelen met de energie-index, een grote mond en illegaal aftappen van gas en elektra voor zijn aangrenzende Airbnb.

Het pand aan de Nieuwe Ebbingestraat 97B is van Carlos. De etages boven de tattooshop verhuurt hij aan een aantal studenten voor te veel geld, stelt juridisch adviesbureau Robin Hood na onderzoek. Een van de foefjes die Carlos daarvoor toepast is inmiddels breed bekend in Groningen: er is gerotzooid met het energielabel. Lucratieve handel waar tot voorkort niemand achter kwam.

Vaste prik: sjoemelen met de index

Op papier heeft de woning label A. Dat is bij voorbaat uiterst verdacht omdat het pand heel niet energiezuinig is en de ‘onafhankelijke’ energielabel-expert, die het label officieel heeft afgegeven, is precies dezelfde gast die voor Pronkjewail 700 valse labels heeft afgevinkt. Van 600 heeft de Huurcommissie nu zwart op wit gesteld dat ze niet kloppen en dat de huur drastisch naar beneden moet.

Dat lot wacht vermoedelijk ook het pand aan de Nieuwe Eb. Want uit gedegen onderzoek van de, door Robin Hood ingeschakelde, gecertificeerde expert blijkt dat het label E is in plaats van A. Dat scheelt snel tientallen euro’s per maand, volgens het puntenstelsel waarop de maximale huurprijs leunt. De zaak gaat, als Carlos niet meewerkt aan een huurverlaging, eerdaags naar de Huurcommissie.

Carlos was eerder te zien in Argos. In een heimelijke opname bedreigt hij een huurder nadat die naar de Huurcommissie was gestapt

Stroom en gas illegaal aftappen

De wijze heren en dames van het rechtstrekenede orgaan kijken dan hopelijk ook direct naar een andere minne en voor ons tot nu ongekende streek van Carlos. Die gaat over het achterliggende pand op Boterdiep nummer 92 in combinatie met het gebouw aan de Nieuwe Eb. Hoewel Carlos in alle toonaarden ontkent dat het zijn pand is, blijkt uit het Kadaster, mailconversaties en appcontacten dat die kwinne ook van hem is. Daar heeft hij een Airbnb in. Maar er zit geen elektra-, noch gasaansluitings in het woninkje. Niet handig voor de verhuur.

Maar daar heeft Carlos wat op gevonden: stroom en elektra illegaal aftappen vanuit zijn complex aan de Nieuwe Eb. Kost wel wat Poolse moeite, al dat leidingwerk om batterijen. Maar het resultaat mag er zijn. Heel provisorisch lopen gas en elektraleidingen zo vanuit het studentenhuis naar de Airbnb in een compleet ander pand. Zo omzeilt hij veel gedoe en extra winning : de bewoners van de nieuwe Eb draaien op voor het gas- en elektriciteitsverbruik van de Airbnb, die volgende week voor 129 euro per nacht te huur staat.

„Ik hoop dat je huis helemaal afbrandt”

Uiteraard is Carlos om een reactie gevraagd. Telefonisch. Dat ging niet van een leien dakje. Volgens Carlos valt hem niks te verwijten. „Het pand aan Boterdiep is niet van mij maar van Brakema, doe je huiswerk!”, snauwt de Nieuwdieper. Dan over het label en illegaal aftappen: „Dat komt allemaal op het conto van Gruno Vastgoed, de beheerder. Dat bedrijf heeft alles geregeld.”

Om vervolgens te briezen: „Ik hoop dat ze je huis weer in brand steken en dat het dan volledig afbrandt!”

Carlos lult, zegt iedereen

Bij Gruno Vastgoed weten ze van niks: „Wij hebben dat pand al jaren niet meer in beheer, dat ligt nu bij Solide Vastgoed. De index hebben wij niet geregeld. Wij komen pas in actie als een pand verhuurklaar is inclusief het energielabel.”

De zegsman van Solide weet direct waar het over gaat. „We hebben hierover al contact gehad met Robin Hood. Het klopt niet wat Carlos zegt. Hij heeft alles zelf geregeld, ook de indexen. Dit gedoe is reden voor ons om afscheid te nemen van hem. Hier willen we niks meer mee te maken hebben.”

Carlos: alle anderen lullen

De familie Bakema laat weten dat ze geen eigenaar zijn van Boterdiep 92. „Dat pand is van Carlos Prins. Wij verhuren sowieso niks via Airbnb. Wel is Boterdiep 90 van ons. Daar hebben een nieuw pand neergezet en we zijn druk bezig met het kadaster om de splitsing goed te regelen om deze verwarring te voorkomen. Maar voor Boterdiep 92 moet je bij Carlos zijn.

Dus maar weer terug naar Carlos. Die houdt voet bij stuk. De schuld ligt bij Gruno, Solide, Bakema, het vooringenomen verhaal en de suggestieve vragen van ons. Maar sowieso niet bij hem. Nooit. De bewijzen en onderliggende documenten die zijn onschuld aantonen, worden opgestuurd, belooft hij gister plechtig „Voor 5 uur heb je ze.” Niet dus. Niks tastbaars gestuurd.

De door ons gestelde deadline, die vandaag om 12 uur afloopt, negeert hij ook. Slechts wat app-gesputter volgt:


Airbnb komt nog met een reactie.