Hulde! Rijk maakt 85 miljoen vrij voor Nedersaksenlijn

De Nedersaksenlijn.

De Nedersaksenlijn.

Dat de Nedersaksenlijn, een spoorlijn die Grunn rechtstreeks met Twente verbindt, er komt, wisten we. Puntje van aandacht was: geld. Maar hulde, bloemen en violen: ook dat is er nu. Het rijk stelt 85 miljoen beschikbaar voor het spoor. Hiermee kan de eerste fase worden uitgevoerd.

Dat is het stuk tussen Veendam en Stadskanaal, beter bekend als Turfstuw en Citychannel. En we hoeven er niet eens heel lang op te wachten. Het wordt naar verwachting in 2026 al opgeleverd.

De Nedersaksenlijn moet zorgen voor een directe spoorverbinding tussen Groningen en Enschede. Daarvoor moet er, naast het stukje tussen Veendam en Stadskanaal, ook nieuw spoor worden aangelegd tussen Stadskanaal en Emmen. Voor de aanleg van dat laatste deel gaan ze dit jaar plannen maken.

Ereschuld

De 85 miljoen die nu beschikbaar is gesteld, is afkomstig uit de compensatiegelden voor de aardgaswinning in Groningen. De overheid heeft ‘een ereschuld’ richting de Groningers, omdat ze die jarenlang als poep hebben behandeld, zeg maar.

De lijn is superwenselijk, want met deze lijn kunnen Tukkers en Emmenaren ook eindelijk in een streep richting de beschaving klappen, en hoeven ze niet helemaal via Zwolle te reizen.