Idiote bureaucratie maakt ideaal rafelrandje De Loods kapot. Daarom petitie: help de Loods

Foto van Marijn b. Fotography

Dancing Party stond een paar weken geleden op het programma in De Loods. Speciaal voor de wat oudere jongeren in Stad en Ommeland. Een feestje zoals De Loods zo vaak organiseert. Alleen dit keer zei de gemeente: mag niet doorgaan, anders 15.000 euro boete. Jarenlang werd het gedoogd, maar nu ineens niet meer. Reden voor de eigenaar om een petitie op te zetten.

De Loods zit verstopt op het industrieterrein Vinkhuizen Zuid. Ingeklemd tussen het CBR en het Afvalbrengstation in het midden van nergens met alleen maar bedrijven als buren. Sinds drie jaar bestiert Ortrun Poolman daar zijn evenementenlocatie in, jawel, een oude loods. Ding is mooi omgebouwd, met een fijne toog, dikke muziekinstallatie, een grote haard in het midden en omzoomd met een grote tuin. Amper een sterveling die er last van heeft, want er woont niemand in de buurt.

Leve de rafelrandjes waar creativiteit explodeert

Een perfect rafelrandje voor creativiteit, festivals, kunst en meer van dat. Iedereen die een klein of groter podium nodig heeft, kan er terecht. Met die insteek is Ortrun al een paar jaar met succes bezig. Er worden feestjes gegeven, van fetisj tot raves. En in de zomer organiseert De Loods elk weekend Loods of BBQ, of Loods of Pizza, of Loods of Burgers. Komt neer onbeperkt hoge kwaliteit pizza’s, burgers of bbq-tjak eten in de prachtige tuin (of binnen) voor een klein vast bedrag. En in de herfst en winter is het tijd Loods of Games: onbeperkt pannenkoeken eten en de hele dag of avond (bord)spelletjes spelen. Awesom. En gaat altijd goed, ondanks de struggles met het bestemmingsplan en de horecacategorie waar het bedrijf in hangt.

Het bestemmingsplan voor dat gebied laat alleen horeca uit categorie 1, 2 en 3 toe. Onder de eerste noemer vallen lichte horeca zoals kantines, broodjeszaken, automatieken, restaurants en bijvoorbeeld ijssalons. Categorie 2 is middelzware horeca zoals zaalverhuur, grillrooms (met nachtelijke openingsuren) en biljartcentra. Zware horeca gericht op verstrekken van drankjes met wat ondersteunend eten valt onder categorie 3. Met uitzondering van clubs en discotheken, want die vallen onder categorie 4.

Fuck de bureaucratie

Dat zijn, volgens de woorden van de gemeente in het schrijven aan Ortrun: “Horecabedrijven gericht op het verstrekken van dranken voor consumptie ter plaatse, waarbij het doen beluisteren van overwegend elektronisch versterkte muziek of het gelegenheid geven tot dansen een wezenlijk onderdeel vormen, zoals discotheken. Alsmede horecabedrijven gericht op het verstrekken van dranken en kleine etenswaren voor gebruik ter plaatse, ook tussen 02.00 en 06 00 uur, zoals nachtclubs en automatieken.”

Volgens de gemeente valt De Loods onder categorie 3 en is categorie 4 horeca sowieso niet toegestaan in dat stukje nachtelijke niemandsland. Dancing Party valt wel onder categorie 4. Daar is geen vergunning voor en dat laat het bestemmingsplan dus niet toe, volgens de ambtenaren reden om, daags voor het evenement, een aankondiging dwangsom bij De Loods in de brievenbus te gooien. Met de boodschap: het feestje mag niet doorgaan, anders 15k boete.

15k Boete jong!?!

Dat is veel geld voor de ondernemer die er helemaal niks van snapt. “Het is heel gek”, briest hij een paar uur na het ontvangen van de de brief aan de telefoon. “Ik doe al drie jaar uiteenlopende dingen. Ook feestjes die onder categorie 4 vallen. Daar is in het verleden gewoon toestemming voor gegeven nadat ambtenaren de boel hier op voorhand hadden gecheckt. En dan is het nu ineens, een dag voor het feest, een probleem? Waarom maken ze mij dat dan niet eerder kenbaar?”

Volgens de gemeente is dat wel gebeurd. Natascha van ’t Hooft, woordvoerder van het stadhuis, legt uit: “Het is de eigenaar eerder die week al kenbaar gemaakt door de collega van handhaving. Desondanks is hij doorgegaan met voorbereidende werkzaamheden die erop duiden dat het feest, dat niet past binnen de vergunning, gewoon doorgaat. Vandaar de dwangsom.”

Ortrun bevestigt dat hij de donderdag voor het bewuste feestje inderdaad al van de vaste controleur hoorde dat de gemeente moeilijk zou doen. „Ze zouden het eerst ter plekke checken en dan na het weekend erop terugkomen. Maar de dwangsom kwam een dag voor het feest. Ik heb net de organisatie gebeld, die balen er enorm van. Maar ik laat het gewoon doorgaan. Ik zie de dwangsom tegemoet en dan vecht ik hem aan bij de rechter. Hopelijk vertoont die wat menselijkheid”, vertelt Ortrun de avond voor het feestje op het programma staat

Petitie to the rescue

Die dwangsom is inmiddels op de mat geploft. Daarmee wordt de juridische procedure, waarvan de uitkomst ongewis is, in gang gezet. Om niet afhankelijk te worden van de grillen van de rechter of een ambtenaar wil Otrun echter het probleem gelijktijdig bij de wortel aanpakken: het bestemmingsplan dat geen feestjes van categorie 4 toelaat. Niet omdat omwonenden er last van hebben, want die zijn er niet, maar omdat het nou eenmaal het bestemmingsplan is.

In een poging het stadhuis toch te bewegen daarop een structurele uitzondering te maken, zodat De Loods door kan gaan met het vervullen van de belangrijke rol in Groningen, heeft Ortrun onder de noemer ‘Help De Loods’ een petitie opgezet. De ondernemer hoopt dat heel veel mensen de petitie ondertekenen zodat hij al die handtekeningen kan overhandigen aan de gemeente. Zo van: „Zie je wel, De Loods is belangrijk. Groningen staat erachter. Het voorziet in een belangrijke behoefte en er is werkelijk niemand die er last van heeft.”

Wil je De Loods ook helpen? Onderteken dan hier de petitie.