In Memoriam: Andre heeft de de Vismarkt en Grote Markt ingeruild voor het hiernamaals

Andre. Foto van Joram Krol

Andre. Foto van Joram Krol

Een van de bekendste thuislozen in Stad heeft de straat omgewisseld voor de eeuwige jachtvelden. André, de mondharmonicaman die zoveel Groningers opvrolijkte met zijn deuntjes, is niet meer. Afgelopen weekend is hij na een kort maar hevig ziekbed overleden.

André had geen makkelijke tijd op aarde. Hij zocht zijn leven lang naar een huis, naar rust. Maar als hij een huis had, verpieterde hij er. Hij verlangde er zo naar, maar óók daar vond hij geen rust. Het enige dat hem op de been hield was de straat, waar hij tientallen jaren een graag geziene gast was. Overdag bivakkeerde hij vaak op de Vismarkt, ‘s nachts vermaakte hij het uitgaanspubliek en zetelde hij meestal voor HOEK (voorheen FEBO) op zijn kleedje op de Grote Markt.

Eindelijk rust

Op straat vond hij de verbinding met mensen. In de praatjes, een aai voor een langslopend hondje, de zorgzaamheid voor een kind dat hem iets kwam brengen. Hoeveel mensen zijn er niet opgegroeid met André? Voor zovelen hoorde André bij hun (studenten)leven. Uit volle borst met een groepje dronken stappers Martin Drent toezingen of het Gronings volkslied ten gehore brengen op de Vismarkt met zijn mondharmonica. Andre was een stukje van Groningen.

Op 13 mei 2023 is André na een relatief kort maar pittig ziekbed in vrede overleden. Eindelijk de rust waar hij zo naar verlangde. Maar nu de rustplaats nog. André moest van een bijstandsuitkering rondkomen. Hij deed zijn best en zorgde voor een kleine uitvaartverzekering. Helaas zal de verzekering niet alle kosten van de uitvaart dekken.

Waardig afscheid

Om er voor te zorgen dat ook de overige kosten betaald kunnen worden is thuislozenopvang de Open Hof een crowdfunding gestart. De thuislozenopvang hoopt €4000 euro op te kunnen halen. Mocht er uiteindelijk tóch minder geld nodig zijn, dan wordt de rest van het geld gebruikt om zijn schulden van te betalen. Bij velen had André een bijzonder plekje gekregen. Dat blijkt ook wel uit de honderden kaarten en mails die Andre kreeg nadat bekend werd dat hij ernstig ziek was. Die lieve en opbeurende boodschappen hebben hem erg goed gedaan.

Op deze manier wil het Open Hof jullie vragen om nog een keer wat voor de lieve thuisloze te doen. „Zodat we André samen een waardig afscheid kunnen geven én – eindelijk – zijn eigen rustplaats. Helpt u mee?”

Crowdfunding en uitvaart

Klik hier voor de crowdfunding . De uitvaart vindt plaats op vrijdag 19 mei om 11.00 uur in de Nieuwe Kerk van Groningen. Afscheid nemen bij de kist kan vanaf 10.45 uur.

Lees hier het bijzondere levensverhaal van Andre. Met dank aan Joram Krol voor de foto. Volg die man op Insta voor meer rauwe portretten uit Stad.