In de categorie: lekker dan. Stadjer wipt tegels voor beter milieu, maar dat kost haar 320 euro

Paar kuub zand.

Paar kuub zand.

De gemeente doet mee aan het NK tegelwippen en roept op tegels te vervangen voor groen, voor een beter milieu. Vet strak plan, vond Kim Jeltema. En dus begon ze fanatiek te wippen. Wel een beetje jammer dat dezelfde gemeente haar vervolgens 320 euro laat lappen bij de stort.

Dat de gemeente meedoet aan het NK tegelwippen is een heel goede zaak. De stad versteent meer en meer en dat is niet alleen ontzettend lelijk, het is ook heel slecht voor het klimaat en de biodiversiteit. Zonder groen wordt het steeds warmer en is er steeds minder ruimte voor insecten en dieren.

Kim draagt graag een steentje bij, eeeh weg, voor een beter milieu en wipt daarom 15 tegels (van 60 bij 60) uit de tuin, voor een mooi, verkoelend en biodivers stukje groen in Stad. Die tegels kun je laten ophalen door een tegeltaxi, vertelt ze. „So far so good, maar dan dat zand”, voegt ze er onheilspellend aan toe.

Wit zand vervangen voor zwart

Het zand onder de tegels in de tuin van Kim is wit. Daar kunnen geen plantjes op groeien. Daarom moet het plaatsmaken voor zwarte tuingrond. Geen probleem, denkt Kim. Alles voor die groene stad. En dus vervangt ze het zand door zwartzand. In totaal schept ze een laag van 20 cm uit de tuin.

Omdat dit zand niet wordt opgehaald door een zandtaxi, moet ze het zelf afvoeren. „In de sloot dumpen mag natuurlijk niet, dus regelen wij een kar, scheppen dat ding vol en rijden naar de stort.”

Daar aangekomen blijkt dat ze maar aan halve kuub gratis mag storten. Dat zijn de regels, krijgt ze te horen. Voor de rest van het zand moet ze 23 cent per kilo betalen.

320 euro lappen

Na het zand van de wagen te hebben geschept, komt ze aan bij de weegbrug. Daar zet ze ook nog een klein tuinbankje op. Dat kost dan 320 euro, aldus de meneer bij de stort, waarop Kim een paar keer met d’r oren klappert. Driehonderdtwintig euro? Voor een kuubje zand? Hoe dan!?

Wat blijkt: Het zand woog mogelijk wat zwaarder omdat het nat was. En die halve kuub die je gratis kunt storten, die trekken ze er niet af. „Een halve kuub mag je zo storten, maar als je dus wat meer bij je hebt, dan moet je blijkbaar voor de hele bende betalen”, zegt Kim, nog steeds verontwaardigd. „We konden hoog springen of laag springen, maar regels zijn regels, zeiden ze. Nou, dan hadden we beter twee keer een half kuubje kunnen storten. Dan was het gewoon gratis geweest.”

Behoorlijk frustrerend

Kim hekelt het weegsysteem. Maar ook de rol van de gemeente in dit hele gebeuren. „Doe je met je goede gedrag mee aan zo’n actie, die door de gemeente wordt gestimuleerd; kost je dat gewoon 320 euro. Ik vind het al met al behoorlijk frustrerend. Iedereen die tegels uit de tuin trekt, houdt zand over. Maar echt niet iedereen kan dat geld missen, hoor! Wij hebben het dan wel betaald, maar het is echt heel veel geld.”