In deze Groningse kroegen kun je (op groot scherm) WK voetbal checken

Eigen foto van WK 2014

Groningen krijgt geen grote schermen in de publieke ruimte om het wereldkampioenschap voetbal te checken. Het wordt dus niet zo’n feestje zoals in 2014 toen duizenden Oranje-fans elke wedstrijd feest vierden op de Grote Markt. De reden laat zich raden: de gemeente wil niet een WK faciliteren dat zoveel bloed aan de handen heeft.

Het oranjegevoel in Stad moet nog een beetje loskomen. Normaal gesproken is Oosterpark bijvoorbeeld een oranje zee tijdens eindtoernooien, dat is nu nog niet het geval. Her en der pronken wel wat oranje vlaggen en banieren, maar veel uitbundiger is het nog niet. Ook dat heeft uiteraard alles te maken met de zware dekens van mensenrechten, corruptie en klimaat die over het toernooi hangen. En dan is het ook nog eens laat in de herfst en het begin van de winter. Reden genoeg om nog geen oranjekoorts te hebben.

Maar dat laat onverlet dat er wel veel kroegen zijn die ouderwets, of in een minder bombastische vorm, Oranje op (grote) schermen uitzenden. Zo zijn er overigens ook kasteleins die het uit principe juist niet doen, zoals Maarten Roorda van Proeflokaal Hooghoudt op het Zuiderdiep. Maar daarover is al genoeg gemeld. Nu eem de focus op kroegen en etablissementen die het wel uitzenden.

Bar Players

Het gaat op alfabetische volgorde, maar sowieso is er geen betere kroeg om dit lijstje mee af te trappen dan Bar Players. De bar waar het volk, studenten, bobo’s en FC-spelers samenkomen besteedt via een groot scherm aandacht aan het WK.

Baxbier

Het proeflokaal, met de achterzijde prachtig gelegen aan het Reitdiep, bedacht een bijzondere actie. Hier kan je het WK kijken, maar steun je ondertussen ook nog eens Amnesty International. Dat is perfect. Want zo kun je toch met minder schuldgevoel voetbal kijken. Je steunt door bier te drinken immers juist de partij die wereldwijd opkomt voor de mensenrechten.

Block & Barrels

Het restaurant/ café met misschien wel de beste burgers en steaks van Groningen zendt het WK ook uit. Net zoals normaal in de zomer op een groot scherm in de prachtige binnentuin en overkapte dakterras, alleen nu zonder tribune. Daarnaast uiteraard ook binnen op verschillende grote en kleinere schermen. Omdat Block zich veel op internationals richt, zenden ze alle wedstrijden uit.

Blokes

Voor het kieken van ‘t WK voetbal kan je zeker terecht bij Blokes in de Poelestraat. Maar verwacht geen enorm oranjefeest. ,,Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt (Qatar, red.), dus we maken er geen grote happening van. Hier geen groot feest met aankleding, maar we zijn wel geopend voor mensen die een voetbalpotje willen kijken.”

Bierbrouwerij de Prael

Aan het Boterdiep wordt het WK uitgezonden in de Prael. Dondersmooi. Want groot scherm en een rondje bitterballen van het huis. Extra leuk: bij de brouwerij werken allerlei mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat maatschappelijke aspect zorgt voor extra lekker eten en bier.

BOEL

Het jeu de boules-café aan de Nieuwe Ebbingestraat pakt, zoals altijd met belangrijke voetbalwedstrijden, ook ouderwets uit. Er worden zelfs twee grote schermen opgehangen, eentje in de voor- en de ander in de achterzaal. Het is nog onbekend of de tribune ook weer van stal wordt gehaald voor het ultieme voetbalgevoel. Maar verder kun je hier prima terecht voor de wedstrijden, een hapje en drankje. Probeer in de rust ook nog eem het shuffleboard, een te gek spel!

Boone

Het café aan de Meeuwerdweg is als een van de weinige wel in oranje gehesen. Nederlandse vlaggen wapperen aan de gevel. Vele vlaggetjes wapperen aan koorden gespannen tussen de bomen en het café. Boone is dan ook met recht een voetbalkroeg. Normaal gesproken voor FC Groningen-supporters, maar nu vol achter oranje.

Brouwerij

Het Poeleplein wordt, zoals bij elk eindtoernooi, weer de plek om te zijn. Met veel schermen op de terrassen, maar ook binnen bij bijvoorbeeld De Brouwerij.

Buckshot

Op het Zuiderdiep kan ook volop WK worden gekeken. Zo zendt Buckshot de wedstrijden van Oranje uit op groot scherm. Daaromheen overigens weinig opsmuk, vanwege Qatar.

Cabin

Aan de overkant op het Zuiderdiep klapt The Cabin het toernooi op drie schermen. En niet alleen Oranje. „Wij zijn een internationale kroeg en daarom staan hier behoorlijk wat wedstrijden op het programma.”

Chaplins Pub

Iets verderop aan het Zuiderdiep zendt Chaplins Pub volle bak de wedstrijden van het Nederlands elftal uit. Net zoals altijd. Alleen nu dus allemaal binnen in plaats van ook op het terras, want daar is het koud.

Dogs Bollocks

Als er een kroeg is waarvan verwacht wordt dat ze het WK uitzenden is het wellicht Dogs Bollocks. Daar is elke wedstrijd met een beetje importantie te zien op vele schermen waaronder een aantal grote. Van FC Groningen tegen Fortuna tot Nederland versus Senegal. Verwacht hier wel wat drukte, want voor velen is het dé plek om met een goede burger voetbal te kijken.

DOT

Misschien wel qua uiterlijk het meest bijzondere café en restaurant van Groningen. Dot is namelijk gevestigd in de oude full dome 3d-bioscoop. Die zat in een enorme pingpongbal en daar zit nu DOT in. Het WK wordt daar uitgezonden op sowieso een groot scherm en de brut wordt ook aangekleed met oranje prullaria. Helaas gaat het full dome-theater niet open voor het WK.

Drie Gezusters

Mocht je zin hebben in oranje versiering, dan kun je ‘natuurlijk’ terecht bij DDG. ,, Natuurlijk kan je hier het WK voetbal kijken. Bij Sportbar De Groote Griet. En in de Hoppe. Mogen we verder komen dan wordt het ook verder in ’t bedrijf uitgezonden. We hebben wat sponsorversiering en eigen versiering.”

Drie Uiltjes

Het meeste relaxte café van Grunn’ , zoals het zichzelf noemt, zendt ook het WK voetbal uit. ,,Hier is het WK voetbal te bekijken. Maar nu is het te druk om te bellen. Sorry.” Kak. Net gebeld op een niet zo relaxt moment kennelijk.

Gat van Groningen

Vijf schermen hangen in het Gat. En net zoals zoveel kroegen die voetbal uitzenden, zitten ze in de Poelestraat. Het kloppende hart van oranjesfeer in Stad doorgaans.

Golden Fust

Ook in deze bekende kroeg hangt een groot scherm en de toko is omgetoverd tot een oranje walhalla. Kan niet anders. Want oranje buckets voor 15 euro en Poelestraat. Zoals vaker in dit lijstje gemeld: de plek om te zijn tijdens het WK. Vooral als je student bent.

Graanfabriek

Wil je graag kijken en natuurlijk de overwinning vieren, maar tegelijkertijd stilstaan bij de situatie in Qatar? De Graanfabriek bedacht een slimme combinatie. ,,We hebben contact gehad met Amnesty International. Waarschijnlijk sturen ze ons een video met uitleg van de situatie in Qatar. Die laten we dan zien aan het begin van de wedstrijd. Vervolgens doen we een fundraising. Waarschijnlijk regelen we ook sponsors, voor bijvoorbeeld de snacks, zodat we die opbrengst kunnen toevoegen aan de fundraising. Verder hebben we het hier versierd. Oranjevlaggen, ballonnen, noem het maar op.”

Huize Maas

De bekende club/ restaurant/ zaal/ kroeg pakt groots uit. De zaal wordt volledig ingericht voor het WK met uiteraard een enorm groot scherm om de wedstrijden van Oranje te zien.

Keyzer

Hier kan je wél naar het potje voetbal kijken. ,,Voorgaande WK’s waren hier ook te bekijken. Het is leuk entertainment. We zijn een te kleine kroeg om het niet te doen.”

Klikspaan

Café De Klikspaan zendt op een televisie en beamer de wedstrijden uit. Maar ze houden het nogal ‘ low profile ’, zoals ze zelf omschrijven. ,,Het wordt uitgezonden en ik zet er iets over online. Maar het leeft gewoon minder. Ook onder de gasten. Het is een beetje anders.”

Koffer

Een soortgelijk antwoord als Keyzer geeft café De Koffer. Hier is op een televisie en beamer de wedstrijd te bekijken. Maar versiering hoef je er nog niet te verwachten. ,,Misschien als we verder komen.”

Negende Cirkel

Uiteraard kan het feestcafé van Groningen niet ontbreken. Elk WK of EK is het daar dolle boel. Net zoals normaal vooral buiten, waar het Poeleplein doorgaans verandert in een oranje massa, maar nu ook binnen. Voor wie het koud krijgt.

Oblomov

Nog zo’n berucht feesthol waar het tot ver voorbij het ochtendgloren gezellig is. En nu ook aan het einde van de maandagmiddag en op de andere avonden dat Oranje speelt. Want groot scherm en hartje Poele, dus hartje oranje.

O’ Malleys

Nog zo’n pareltje van een kroeg die Groningen dankzij het internationale publiek mondiale allure geeft. En waar het vooral heel goed toeven is. Ook voor Stadjers en Ommelanders. En waar ze zeer sportminded zijn, om er maar eem een internationaal woordje in te klappen. Daarom worden alle 64 wedstrijden op 11 grote schermen uitgezonden. Dag en nacht, zeven dagen per week.

Pacific

For the internationals under us… ,,We show all the worldcup games. We are international, so we don’t specifically support the dutch team. We support no one specifically.” Vrij vertaald: ,,Kom hier als je echte oranjefan bent.”

Pakhuis

Het Pakhuis weet het allemaal nog zo net niet. ,,We zijn nu nog aan het nadenken daarover. Ik denk het wel, maar dan alleen de oranje wedstrijden. Doen we het toch niet, dan merken de mensen het vanzelf.”

Party Café De Doos

Elke dag dat Nederland speelt kan je hier al vanaf 15:00 terecht. ,,We zenden alle wedstrijden uit. Niet alleen die van Nederland. En we hebben allerlei acties. Onder andere met pitchers. Er is ook een oranje leeuw waar je mee op de foto kan. Dat is een pak natuurlijk. We hebben niet getwijfeld. We hebben er echt zin in.”

Pintelier

Ook bij De Pintelier kan je terecht voor je vierjaarlijkse potje voetbal. Hier kan je zelfs profiteren van een goeie bitterballen actie en naast Jelmer aan de toog hangen. ,,WK is hier altijd te bekijken. We hebben een beetje versiering, maar houden het netjes. En ik zit te denken aan een subtiele verwijzing naar de situatie (Qatar, red.). Het is netjes om iets van blijk te laten zien.”

Proeflokaal aan de Amstel

Vind je één, twee of drie schermen onvoldoende? Dan raad ik het je aan om naar Proeflokaal aan de Amstel te gaan. Hier is het wereldkampioenschap te volgen op vier schermen. Het café heeft trouwens enorm uitgepakt en is helemaal oranje gekleurd. ,,Wedstrijden van bijvoorbeeld FC-Groningen en Formule 1 worden hier ook uitgezonden. We doen dat altijd. Het is hier dan heel sfeervol en een gekkenhuis. Dat is hartstikke tof. Vorige week heb ik het hier versierd. Nu is het hier een bom van oranje.”

Rabenhaupt

Aan de socials van Rabenhaupt te zien zenden zij dit toernooi zeker uit. Ze houden ook nog eens actie. Dus wil je genieten met een goudgele rakker, dan kan je bij hun terecht.

Time Out

Het grandcafé in de Poelestraat heeft vijf grote doeken hangen waar beamers sowieso de wedstrijden van het Nederlands elftal op knallen. Daarnaast wordt de kroeg oranje aangekleed. Het is alleen nog de vraag of het alleen binnen is, of dat ze ook buiten wat gaan doen.

Toeter

Bij De Toeter worden enkel de oranje wedstrijden uitgezonden. ,,Wij zenden alleen de wedstrijden met Nederland uit. En dan op grote schermen. Voor nu dus de 21 e , 25 e en 29 e . Daarna kijken we verder. Het wordt hier ook wel versierd trouwens.”

Twister

Het feestcafé in de Poele gebruikt een beamer met groot scherm om het toernooi te verslaan. Uiteraard met veel aandacht voor Oranje.

Veronica

Café Bar Veronica zit eem uit het centrum aan de Ulgersmaweg. Maar het is een bezoekje waard. Pure cult namelijk. Een ouderwetse kroeg met heerlijke voetbalsfeer. De bar is volledig in oranje getooid en zendt de wedstrijden uit op drie schermen en de bitterballen zijn van de zaak.

Wolthoorn & Co

Geen zin in ‘grootschalige gekkigheid’? Ga dan maar naar Wolthoorn & Co. ,,Voorgaande WK’s werden hier ook uitgezonden. Dat doen we altijd. Dit jaar ook. We hebben de twee televisies aan en klaar… Geen grootschalige gekkigheid. We hebben er wel over nagedacht: dit jaar wel of niet. We zitten nu in een rare situatie.”

We zijn vast en zeker een toffe plek vergeten waar ze het WK ook uitzenden. Daarom: mis je een kroeg? Laat het eem weten in reacties, stuur een mail of appje en wij passen het overzicht aan.