In maart is het zover: Mr. Dam opent zaak in Oude Kijk in 't Jat. Ook Kiosk Ebbingebrug gaat open

Mr. Dam verovert Stad.

Mr. Dam verovert Stad.

Dat Mr. Dam Groningen wil veroveren met zijn Vietnamese specialiteiten, weten we al een poosje. Er komt een nieuwe zaak aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Én meneer Dam keert weer terug naar de kiosk op de Ebbingebrug, waar het ooit allemaal voor hem begon. Maar wanneer!? Eigenaar Ngoc Hong Dam (56) belooft in maart open te gaan. „We hebben nogal wat vertraging opgelopen.”

Hij heeft op dit moment slechts één zaak in Groningen, Mr. Dam aan de Astraat, maar zijn Vietnamese specialiteiten zijn een begrip in heel Stad. En niet alleen in Stad. In heel Nederland! Onlangs opende meneer Dam een zaak in Hilversum. „En ik ga ook nog een paar zaken in andere steden in de randstad openen”, zegt hij.

Maar het begon allemaal in Grunn. Zo’n 35 jaar geleden. Meneer Dam besloot loempia’s te verkopen op de Ebbingebrug. Eerst stond ‘ie onder een parasolletje. Later kreeg hij een eigen gebouwtje. Dat gebouwtje, een kiosk, werd dé loempiaspot van Stad.

De kiosk op de Ebbingebrug

De kiosk staat inmiddels al heel lang leeg. Sterker: hij ligt er aardig verpauperd bij. Maar hij zou in oude glorie worden hersteld, schreven in maart al. Hoe zit dat dan!? „We hebben nogal wat vertraging opgelopen”, verklaart meneer Dam.

Onlangs waren er eindelijk nieuwe uitgeefluiken geplaatst, maar die zijn ook alweer weggehaald. „Ze waren van het verkeerde materiaal: piepschuim met kunststof. Niet vandalisme-bestending. Dus ik heb ze niet geaccepteerd.” Het wachten is nu op luiken van het juiste materiaal. De rest van de onderdelen is allemaal geleverd. En dan is het plan om in maart open te gaan.

Meneer Dam gaat er geen loempia’s meer verkopen, maar broodjes báhn mì.

Mr. Dam aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat

In dezelfde periode gaat zijn nieuwe filiaal aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat, waar eerder Stadsbakker Meijer zat, ook open. „We gaan hier nóg meer gerechten verkopen dan in Mr. Dam aan de Astraat”, vertelt meneer Dam. „We gaan ons vooral op maaltijden richten, voor mensen die niet willen koken en zo.”

Broodjes báhn mì zijn er ook, maar de focus ligt op maaltijden.

Het indrukwekkende verhaal van Mr. Dam

Het verhaal van Mr. Dam is indrukwekkend. Hij ontvluchtte geboorteland Vietnam per boot op zijn veertiende. Na dagen op zee te hebben gedobberd, werd hij gered door een Nederlands vrachtschip. Hier in Groningen leerde hij de taal, ging hij naar school, en ontdekte hij wat hij echt wilde doen: Stadjers kennis laten maken met het lekkerste eten uit zijn geboorteland.

Zijn kiosk op de Ebbingebrug - een lichtgevend wit bootje dat denkbeeldig de Spilsluizen in vaart, ontworpen door architect J.P. Moehrlein - werd door de gemeente zelfs uitgeroepen tot ‘modern erfgoed’.

Nog even en we kunnen er net als vroeger weer de beste Vietnamese snacks uit Stad halen.