In weggeefkast 2.0 in Vinkytown vind je gratis kleding, maandverband én nu ook warme maaltijden

Je zou het bijna op Kamernet kunnen tegenkomen.

We hebben wel vaker over weggeefkastjes geschreven. Kasten gevuld met eten, verzorgingsproducten en kleding voor mensen die wat het minder breed hebben. Maar in Vinkhuizen is er een flink geüpgrade tot weggeefhuis. En vanaf volgende week worden er ook warme maaltijden op aanvraag gemaakt.

Aanmelden kan via een formulier op hun Facebook-pagina . De initiatiefnemers van het weggeefhuisje gaan de maaltijden zelf bereiden.

Sloperij

Voor de upgrade tot huis werd de kast van alle kanten leeggeroofd en gesloopt. Ontzettend deprimerend natuurlijk, als je iets goeds probeert te doen voor je medemens. Maar eigenaar Thecla Wolf liet het er niet bij zitten en startte een inzamelingsactie voor de transformatie tot huis. Daarnaast is het nu voorzien van permanent toezicht. “Dan kan het niet meer gesloopt worden”, zegt Thecla tevreden.

Toch is de sloperij niet de enige reden voor de uitbreiding: “Ik kon niet meer alle producten kwijt”, vertelt Thecla. “Maar het is ook gewoon nodig, er zijn heel veel mensen die er dankbaar gebruik van maken. Het loopt echt storm.”

Menstruatiearmoede bestrijden

Het huisje wordt gevuld door mensen uit de wijk en uit andere delen van Stad. Ook is er een samenwerking met Stichting Armoedefonds, zij verstrekken maandverband en tampons.

Want menstruatiearmoede is een serieuze zaak en kan leiden tot schrijnende situaties waar meisjes niet naar school kunnen omdat hun ouders geen maandverband kunnen betalen. Om die reden begon ook Esther Smid een weggeefkastje in Beijum om menstruatiearmoede te bestrijden, daar schreven wij eerder over.

Voldoening

Thecla heeft vaak hele leuke interacties met mensen die iets uit haar weggeefhuisje komen halen. Zo komt er bijna dagelijks een gezin met veel kinderen langs. “Zij zijn heel erg dankbaar. Laatst kwamen ze ineens met een kaartje aan waarop stond: ‘bedankt voor al je goede zorgen voor ons’. Dat zijn hele leuke dingen.”

“Je weet gewoon hoe zwaar zulke mensen het hebben. Als je dan ziet dat ze heel blij zijn en heel dankbaar dat je wat voor ze kan doen, dat geeft gewoon heel veel voldoening.”

Je vindt het weggeefhuisje aan Kwartsstraat 54.