Incoming actie voor Voedselbank Grunn: "Met 100+ magneetvissers de diepen schoonmaken en containers in de wijken"

Eem op pad met magneetvisser Jan Duurt Dijkman

Jan Duurt Dijkman, dé magneetvisser van Grunn, is bezig met het organiseren van een bijzondere actie. Voor de Voedselbank Groningen wil hij onder meer de Diepenring leegharken en, net zoals eerder in Amsterdam voor een goed doel, een bult geld binnen hengelen. ,,Ik hoop minimaal vijfhonderd fietsen te vinden.”

In Amsterdam organiseerde Jan Duurt in september een enorme grachtschoonmaakactie voor Roxy; het dochtertje van een bevriende magneetvisser. Bij Roxy, nog geen jaar oud, werd na acht weken een zeldzame en ingewikkelde hersentumor geconstateerd. Om geld te sprokkelen voor de vele dure chemo’s en andere trajecten wilde de bekende magneetvisser in actie komen. Vrienden in het wereldje werden gebeld, bedrijven werden ingeschakeld voor de logistiek, een crowdfunding voor twee dagen opgezet en in overleg met de gemeente Amsterdam kreeg Jan Duurt een lang stuk gracht om leeg te halen.

Succes in Amsterdam smaakt naar meer

Met succes. Op 18 september haalden meer dan honderd magneetvissers bijna 10.000 kilo ijzer uit het water. De oud ijzerboer had 2800 euro over voor die vangst en via de gekoppelde crowdfunding kwam nog eens 3200 euro binnen. Dat succes wil Jan Duurt komend voorjaar in Groningen evenaren en het liefst overtreffen. Maar dan met de lokale Voedselbank als goed doel. En met een andere techniek om meuk uit het water te halen: „Duikers gingen met drekhaken het water in en op de kade stonden per duiker zo’n vijf hulpen klaar om de meuk uit het water te trekken.”

Jan Duurt legt verder uit: ,,Ik wil meerdere verschillende acties op dezelfde dag.” Zo wil de magneetvisser een schoonmaakactie organiseren in de Diepenring. ,,Net zoals in Amsterdam met ervaren duikers en drekhaken en dan al het grote spul uit het water halen. Fietsen, scooters en dranghekken. Al het ijzer wat we tegenkomen.” Mocht je dit lezen en een ervaren duiker zijn? Dan kan je je nog melden bij de metaalvisser. ,,Er zijn al ruim vijftig aanmeldingen uit het hele land, maar ik heb nog ervaren duikers nodig.”

Meer dan alleen diepen schoondreggen

Daarnaast wil de organisator het breder trekken dan het schoonvissen van de diepen in Stad. „Ik probeer te regelen dat in iedere wijk een grote container komt te staan waar mensen hun oude ijzerwaar kunnen dumpen. En bij alle supermarkten moeten een boodschappenkar komen waar klanten houdbare spullen kunnen doneren voor de Voedselbank.”

Uit de vele vergevorderde gesprekken die Jan Duurt voert met de gemeente en andere partijen blijkt dat het serieus is. Zo haakt een grote ijzer- en metaalhandelaar uit Stad aan. En ook achter de schermen bij de gemeente zijn de eerste signalen uiterst positief, vertelt de bekende magneetvisser.

Daarom Voedselbank

Tot slot nog eem aandacht voor het goede doel. Jan Duurt daarover: „De Voedselbank vertelde dat ze in een korte tijd weer meer vaste klanten erbij kregen. Ik lees ook alle berichten in het nieuws over stijgende prijzen en denk dat we duistere tijden tegemoet gaan. De Voedselbank wordt daarin een hele belangrijke. Maar zij zijn dus wel afhankelijk van donaties.”