Incoming: brute, vette, dikke en awesome muurschildering van Dick Nanninga in Ooooooosterpaaaark

De muurschildering in ontwikkeling. Foto van Robert Bleeker. Die ene Bleeker die wel wat leuks toevoegt aan Stad Robert Bleeker. Die ene Bleeker die wel wat leuks toevoegt aan Stad

Dick Nanninga is een voetbalheld, misschien zelfs wel een God. De Oosterparker is namelijk de enige Nederlander die ooit een velddoelpunt in de WK-finale maakte. Alle reden om de Groninger te eren met een prachtige muurschildering in zijn Oosterpark.

Het levensverhaal van de voetballer is opmerkelijk en inspirerend. Dirk Jacobus Willem Nanninga wordt op in 1949 geboren in de Groningse Oosterparkwijk op Klaverpad nummer 3, in het Blauwe Dorp. Zijn pa was glas-in-loodzetter bij Abeln en zijn moeder huisvrouw. De kleine Dick had een rustige jeugd. “Ik was altijd aan het voetballen. Als we geen huiswerk meer hadden, dan stonden we op straat.”

Boem daga daga boem Oosterpaaaaark

Op zijn zevende wordt hij lid van voetbalvereniging Oosterparkers. Daar speelt hij tot en met zijn 23e verjaardag. En ondanks dat hij veel goals maakt, geboren is in de achtertuin van FC Groningen met Oosterparkers in hetzelfde stadion speelt, pikt FC Groningen de spits niet op. Dat doet BV Veendam in 1973 wel en aan de Langeleegte maakt de Oosterparker indruk als veel scorende en kopsterke spits.

Een jaar later koopt Roda JC Nanninga. “De mentaliteit van de koempels (mijnwerkers en bijnaam supporters Roda) en Groningers komt best een eind overeen, dacht ik al gauw,” zegt Nanninga in een interview met Chris van Nijnatten in 2014 over zijn periode bij Roda. Uiteindelijk blijft hij acht jaar voetballen bij de Limburgse club waar hij meer dan honderd doelpunten voor maakt. Daarmee verschijnt hij op de radar van Ajax. Maar tot een transfer komt het niet omdat Nanninga zijn bloemenzaak in Kerkrade niet wil achterlaten.

Nederlands elftal

Wat wel doorgaat is zijn debuut in het Nederlandse elftal op 5 april 1978 in een oefenpot tegen Tunesië. Nanninga luistert zijn debuut op met twee doelpunten en krijgt een plekje in de selectie voor het WK, dat later dat jaar wordt georganiseerd in Argentinië. In de wedstrijd tegen West-Duitsland (2-2) komt hij een kwartier voor tijd in de ploeg. Ruim tien minuten later krijgt hij geel wegens een opstootje en direct daarna rood wegens protesteren. In de finale tegen Argentinië is Nanninga er weer bij. Hij valt in voor Johnny Rep en scoort acht minuten voor tijd de gelijkmaker uit een voorzet van René van de Kerkhof. Het baat niet. De wedstrijd eindigt na een verlenging in 3-1 voor Argentinië.

Uiteindelijk speelt Nanninga vijftien interlands waarin hij zes keer scoort. Voor FC Groningen komt hij nooit uit. En in 2015 overlijdt Nanninga in Maaseik. Zijn dood betekent gelukkig geen einde aan de mythe. In Oosterpark wordt hij postuum nog steeds op handen gedragen. Een petitie van Oosterparkers en politici Tjeerd van Dekken en Sandra Beckerman, waarin de oproep werd gedaan voor een eerbetoon, kan daarom rekenen op brede steun.

Muurschilderings

Tjeerd: “Nu het bijna zo ver is keert een geboren en getogen voetballegende terug in de Oosterparkwijk. Dat is schitterend en ontroerend. We zijn er trots op”. Dat vindt Sandra ook: “Dick Nanninga is een held. Trots dat hij eindelijk het eerbetoon krijgt wat hij hier verdient. In het hart van deze mooie wijk”. Petra, de dochter van Nanninga, sluit zich bij de initiatiefnemers aan: “Ik ben blij dat het eindelijk gaat gebeuren bijna 7 jaar na zijn overlijden. Hij is nog steeds de beste spits in Nederland, zelfs hier in België heb ik geen betere gezien. En hij is nog altijd topscorer bij Roda JC .”

De gemeente Groningen en woningbouwcorporatie Nijestee geven met de muurschildering gehoor aan de oproep. Omdat beide organisaties menen dat de ode een waardige plek verdient, is gekozen voor de gevel van het Ripperdahuis aan de Zaagmuldersweg, schuin tegenover het oude stadion. In samenwerking met streetart -organisatie Writer’s Block is gekozen voor graffiti- en mural-kunstenaar Jack Lack. Writer’s Block heeft al meer dan 150 muurschilderingen gerealiseerd in Nederland, waaronder drie grote muurschilderingen in Groningen. Jack Lack heeft al eerder een muurschildering in Groningen gemaakt en jaren gewoond en gewerkt in de stad. De perfecte man voor de job. De werkzaamheden voor de muurschildering zijn inmiddels gestart en de onthulling vindt plaats op zaterdag 26 november.