Is het Thailand, Bangladesh of India? Nee, het is Botterdaip in Stad

Foto van Mark

Eem denken Mark en vriendin Sammy in Pakistan te waggelen. Of India. „Waar ze met enorme karren door de straten struinen om vuil op te halen en in te leveren voor wat geld.” Maar ze lopen gewoon in Stad, vanaf Turfsingel richting Boterdiep.

„Het was een man van een jaar of vijftig, slecht verzorgd, verwilderd en hij leek erg in zichzelf gekeerd”, vertelt Mark. Maar de man zelf is niet hetgeen wat de aandacht trekt. Dat is de enorme kar vol zooi die hij achter en op zijn fiets door Stad trekt. „Kar en fiets waren helemaal volgeladen, zowel in de hoogte als breedte. Overal hingen plastic zakken, plastic en andere meuk in verschillende kleuren en het werd met touwen bij elkaar gehouden.”

Zelfde dude?

Mark heeft het bijzonder bonte tafereel nog nooit eerder gezien in Groningen, maar het doet denken aan de man die jaren geleden regelmatig door stad ploeterde. Ook met een fiets en daarachter een kar vol troep, die hij overal mee naartoe zeulde. De reacties die Mark op zijn Facebook krijgt, versterken dat vermoeden. Verschillende vrienden hebben de verschijning eerder deze week gezien. In Leek bijvoorbeeld. Eentje had hem zelfs bijna onder de auto. „Dat was bij het Leekstermeer in het donker, hij had geen lichtjes.”

De man die een paar jaar geleden met de hele bepakking door Groningen ploegde, was eerder ook al gespot in het Westerkwartier en Friesland. Het bleek een verzamelnomade te zijn die door heel Nederland trok. Enige verschil met toen: de hoeveelheid zooi is meer dan verdubbeld. Meneer vindt het kennelijk moeilijk om iets weg te gooien.

Zoveel vragen

Al met al een bijzonder en intrigerend beeld. Waardoor Mark en Sammy zich afvragen: wie is die man? Wat is zijn verhaal? Waarom zeult ‘ie al die shit mee? En heeft hij behoefte aan hulp? Vragen die ook bij ons leven. Dus spot je de man of weet je meer? Laat het ons weten.

Update

Recent is de verzamelnomade volop gespot in en rond Groningen. Zo heeft Birgitte hem gesproken een tijd geleden op Lauwersoog bij haar in de winkel: „Het is z’n eigen keuze geweest om zo te leven en hij wil geen hulp. Hij is gelukkig en vind het leuk om op deze manier door het noorden te struinen. Volgens mij komt deze man zelf uit Friesland.”