Jonge helden uit heel Nederland knappen vervallen kinderboerderij Lewenborg op: “Bouwen aan verandering”

In het midden coördinator Babette Versloot van Present Groningen
Het is dan ook niet helemaal toevallig dat juist in dit deel van de stad een groep jonge mensen is neergestreken om te helpen. Maar met wat? En wie zijn ze?
Malawi
Lastig zijn ze niet te vinden. Gewoon afgaan op het geluid. Op een stuk grond achter de Jenaplan Basisschool loop ik Babette Versloot tegen het lijf. Ze is coördinator bij Stichting Present . Deze organisatie slaat een brug tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Een soort makelaars dus in vrijwilligerswerk. Ze zetten zich onder andere in voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement.
Babette legt uit wie de jongeren zijn die ik aan het werk zie: “Ze komen uit heel Nederland. Eigenlijk zouden ze naar Malawi, een land in Afrika, om daar mee te bouwen aan een basisschool met World Servants . Dat ging niet door, door de coronapandemie. Maar ze wilden alsnog graag tot hulp zijn. Wij konden ze goed gebruiken en dus lopen ze nu hier in Groningen rond.
‘Letterlijk en figuurlijk bouwen’
Ondertussen zijn de jongeren er ook bij komen zitten. Ze blijken overal vandaan te komen. Sliedrecht, Kootwijkerbroek, Wageningen, Diever. Voorzichtig vraag ik hoe groot de teleurstelling was toen Malawi niet doorging en het Lewenborg, Groningen werd. “Overal is hulp nodig,” vertelt één van de jongeren. Aan onze beweegreden is weinig veranderd. Namelijk voor een ander klaarstaan. Dat kan in Malawi, maar ook in Groningen.”
De meeste weldoeners hebben een christelijke achtergrond, maar dat is niet een voorwaarde. “Iedereen mag en kan aansluiten. Voor veel van ons speelt het geloof wel een belangrijke rol,” licht een wat ouders vrijwilliger toe. “We zijn hier ook voor onze persoonlijke ontwikkeling. Bouwen aan verandering, maar tegelijkertijd ook aan jezelf. Je bouwt dus letterlijk én figuurlijk.”
‘Armoede in Nederland’
Babette hoort de jongeren die ze mag aansturen met een glimlach aan. “Het was best een omschakeling hoor,” zegt ze wanneer de jongeren weer aan het timmeren zijn. “Maar ze hebben door dat hier ook genoeg te doen is. Naast dat we van deze vervallen kinderboerderij weer iets moois voor de wijk proberen neer te zetten zijn er zoveel klussen. We schilderen bij mensen thuis, ruimen tuinen op en bakken poffertjes op de bed-bad-brood-boot. Ze komen hier met veel culturen in aanraking.”
De liefst 23 jongeren werken nog tot vrijdag 20 augustus aan de transformatie van de vervallen kinderboerderij tot plek voor de wijk. Overnachten mogen ze (gratis) in het Gomarus College aan de Lavendelweg. “We willen hier een soort buurthuis creëren. Iets (terug)geven aan de wijk. Het thema voor dit project is ‘armoede in Nederland’. En natuurlijk is alles relatief, bijvoorbeeld in vergelijking met Malawi, maar ook Lewenborg kent armoede. Mensen vinden hier lastig de weg naar subsidiepotjes en kunnen vaak echt hulp gebruiken.”
Overwhelmed
Als de jongeren weer terug zijn naar hun eigen woonplaats zorgen Babette en Stichting Present voor de nazorg. “We staan in direct contact met het WIJ-team van WIJ Groningen. Dus ook dat is geborgd.” Ondertussen zie ik het werk letterlijk vorderen. Zelf kan ik nog geen fotolijstje ophangen, dus ik ben zwaar overwhelmed door het werk van de jongeren. Maar ook hun enthousiasme. De belangeloosheid ook van hun goede werk. In een stad waar ze nog nooit geweest zijn.
Kunnen ze nog extra hulp gebruiken? “Absoluut,” zegt Babette resoluut. “Woon je in Lewenborg, of ergens anders in Stad, dan ben je van harte welkom mee te bouwen. We zijn hier nog tot en met vrijdag (20 augustus, red.), dus sluit vooral aan.” De uitvalsbasis is gelegen aan het pad achter de Jenaplanschool (Overloop) op het terrein van de oude kinderboerderij. “Het maakt niet uit welke achtergrond je hebt. Iedereen is welkom.” Geloof het of niet. Zo voelt het echt.