Julia (24) is Stadjer, student en gevierd worstelster. 4 juni komt ze in actie in Stad. "Ik ben een high flyer"

Julia de high flyer.

Julia de high flyer.

The girl next door. Zo zou je Julia Suijkerbuijk (24) kunnen beschrijven. Maar pohhhh, schijn bedriegt. De studente Voeding en Diëtiek is een gevierd worstelster. Zondag 4 juni kunnen we haar in actie zien, tijdens Live Action Wrestling, een Amerikaanse worstelshow in Stad.

Julia! Studente. 24 jaar. Dat klinkt meer als iemand die hockeyt of zo.

„Ha ha, ja, nou ja. Met zo’n typische Nederlandse meisjesnaam kun je natuurlijk alles zijn, maar ik snap wat je zegt.”

Hoe ben je er in vredesnaam bijgekomen om te gaan worstelen?

„Toen ik zestien was was ik een beetje rebels. Ik moest dan altijd om een bepaalde tijd naar bed, maar dan ging ik stiekem nog een beetje tv kijken. En toen kwam ik Amerikaans showworstelen tegen. En dat vond ik zo vet. Ik zag vrouwen die heel sterk waren. En er was een verhaallijn: er waren goeden, en kwaden. En ze deden allemaal spectaculaire dingen. Drop kicks en zo.”

Drop kicks!?

„Ja dat je in de lucht springt en je tegenstander probeert te schoppen. Tegen de borst, of in het gezicht.”

Dat klinkt niet heel gezellig?

„Nee. Maar het is wel leuk om te doen, moet ik zeggen. Als je in zo’n verhaallijn zit, dan is het gewoon heel vet om tegen het kwade aan te schoppen.”

Want ik begrijp dat het daar om draait, bij Amerikaans worstelen? Theater? Entertainment?

„Ja, er wordt altijd een verhaal vertelt, dat is meestal goed tegen kwaad. Of iets anders. Binnen elke worstelshow heb je iemand die een verhaallijn schrijft. Dat voer je uit. Maar het is natuurlijk ook heel erg fysiek.”

Eem terug naar het begin, toen je Amerikaans showworstelen op tv zag.

„Ja, ik vond het zo interessant! Dus ik ging dat opzoeken op Youtube en zo. En toen ging er een hele wereld voor mij open. Op een gegeven moment dacht ik: als het me zo vasthoudt, waarom ga ik er dan niet gewoon voor? Toen ben ik op mijn twintigste bij Pro Wrestling Holland begonnen. Dat is eigenlijk de beste en grootste worstelorganisatie van Nederland. In de buurt van Amsterdam.

En toen bleek je er ook nog ‘s behoorlijk goed in!

„Ja. Ha ha. In het begin kon ik er helemaal niks van hoor, maar je moet gewoon niet opgeven. Het is echt heel zwaar. Maar ik had in m’n hoofd: ik wil dit, en waar een wil is is een weg. Ik ga dit gewoon doen.”Hoe zien die worsteltrainingen eruit?

„Ik ga een keer per week naar Amsterdam. Daar trainen we 4 uur. Dat is veel cardio, rennen, vallen, opstaan. We doen wat worsteltechnieken. En eventueel zetten we een match neer. En doordeweeks moet je gewoon naar de sportschool, spieren kweken. Dat doe ik in Groningen. En morgen ga ik een paar dagen naar Duitsland om te trainen. Er zit daar ook een goede worstelschool. En ik heb toch meivakantie. Het is echt een lifestyle. Ik ben er voortdurend mee bezig.”

Hoe reageren mensen erop als jij vertelt dat jij dit doet?

„Dat hangt heel erg af van de persoon. Sommige vinden het heel cool. Anderen zeggen: oh Amerikaans, entertainment. Dat vinden ze niet cool, omdat het geen competitie is. Maar meestal krijg ik wel hele positieve reacties, en dat vind ik wel heel erg leuk.”

En je ouders...?

„Ja, mijn moeder, die wil natuurlijk vooral het beste voor mij. Dus die is niet altijd even enthousiast, ha ha. Ze is bang dat ik gewond raak. Maar ze probeert mij wel te supporten, hoor!”

Gebeurt dat vaak, dat je gewond raakt?

„Oh ja, zeker. Ik heb wel ‘s een paar hersenschuddingen gehad. Je valt wel ‘s op je rug of buik. En als je dat niet goed opvangt, ja, dan heb je wel ‘s even een hersenschudding.”

Zegt ze alsof het niets is.

„Tja, haha. Het hoort erbij. Het is écht mijn levensstijl.”

Wat kunnen we zondag 4 juni verwachten?

„De meest grote mannen van Nederland, België en Duitsland zijn geboekt voor die show. Die gaan wel even lekker met elkaar gooien. En ik ben er. Wie het tegen mij op durft te nemen, dat weet ik nog niet, dat ga ik zien. Dat kan een man of vrouw zijn. Dat is heel vaak zo: je weet nooit tegen wie je geboekt bent. Zo heb ik zondag nog tegen een man geworsteld. En nee, dat ging niet echt goed. Ik heb niet echt gewonnen of zo.”

En verder, qua sfeer?

„Dat is net alsof je bij een concert staat. Of bij een grote theatershow. Het is écht een groot spektakel. Iedereen heeft z’n eigen opkomstnummer. Sommige mensen springen over het touw heen en weet ik het allemaal. Het publiek wordt echt vermaakt.”

Hoe kunnen we jou herkennen?

„Ik ben de good girl, een lief, schattig meisje. En ik vlieg veel. Ik spring graag van hoge plekken af, op andere worstelaars. In worstelen heet dat een high flyer. Dat is mijn worstelstijl. En dat is waarom shows mij boeken.”

Wil je Julia of al die andere grote meneren in actie zien 4 juni tijdens Live Action Wrestling? Het spektakel is in het Stadslab op het Suikerunieterrein, vanaf 17.00 uur. Kaartjes koop je hier .