Kamermeerderheid achter besluit minister om kinderhartcentrum in Groningen te houden

Afdeling kinderhartchirurgie in Groningen. Foto: Peter Wassing

Het lijkt er toch op dat het kinderhartcentrum kan blijven in Stad. Dat wil minister Kuipers van Volksgezondheid ten minste.

Eerder was de opdracht aan de ziekenhuizen om zelf te besluiten welke twee van de vier kinderhartcentra mochten blijven : Groningen, Leiden, Utrecht, en Rotterdam. Dat is niet gelukt, dus heeft de minister zelf de keuze gemaakt voor het behoud van de centra in Groningen en Rotterdam. Een Kamermeerderheid gaat dat besluit steunen, bleek tijdens een debat gisteravond. Dat schrijft RTV Noord .

De Tweede Kamer stemt donderdag formeel over het plan.

Heen en weer

Het hele debacle rondom de kinderhartcentra is nogal een zooitje. Nadat de ziekenhuizen meerdere kansen hadden gehad om zelf de keuze te maken, koos minister Hugo de Jonge eind 2021 voor behoud van de centra in Utrecht en Rotterdam (hij was destijds minister van Volksgezondheid). In eerste instantie ging Kuipers daarin mee, maar heeft de keuze nu toch laten vallen op het UMCG en het Erasmus MC.

Dat betekent dat de centra in Leiden en Utrecht dus zouden moeten sluiten. Daar gaat Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen (CAHAL) niet mee akkoord. CAHAL is van het Leids UMC en het Amsterdams UMC. CAHAL wil het besluit van de minister via de rechter aanvechten, schrijft de NOS .

Waarom eigenlijk sluiten?

Er gebeuren te weinig kinderhartoperaties om alle chirurgen in de vier centra geoefend genoeg te houden. Als de operaties nog maar in twee ziekenhuizen in het land plaatsvinden, doen de chirurgen daar dus meer operaties. Zo worden ze beter in hun werk.