Kans op Noorderlicht komende nachten in Grunn dankzij zonnestormen en helder weer

Noorderlicht bij Lauwersoog maandagavond. Foto van Benny Niemeijer

Noorderlicht bij Lauwersoog maandagavond. Foto van Benny Niemeijer

Het Noorderlicht is zelden waar te nemen vanuit Nederland. Maar eind februari werd duidelijk dat het wel kan als de omstandigheden goed zijn. Dat lijkt de komende nachten ook weer het geval te zijn, meldt Noorderlichtjagers.nl.

Een behoorlijke zonnestorm is gister aangekomen bij de aarde. Volgens Noorderlichtjagers veroorzaakt dat een flinke schok op de magnetometers. Dat betekent doorgaans dat er kans is om het Noorderlicht te spotten. Maar zekerheid bieden de meters niet. Zeker is wel dat de komende dagen meer schokfronten van de zonnestorm de aarde bereiken.

Juiste ingrediënten

En dat betekent weer dat er serieuze kans is om het Noorderlicht waar te nemen in Grunn. Die kans wordt nog een stukkie groter dankzij het heldere weer. De voorgaande keren was het behoorlijk bewolkt en probeer dan maar eens het Noorderlicht te spotten. Maar de komende dagen en nachten is het kraakhelder en het maanlicht minimaal, ideaal dus.

Om het Noorderlicht goed te zien moet je Stad eem verlaten. Weg van de lichtvervuiling, op naar het donkere platteland ten Noorden van Stad. Omdat het Noorderlicht vermoedelijk niet heel fel is, moet je echt ver buiten stad zitten om het te kunnen zien. Denk aan het Lauwersmeergebied (donkerste plek van NL) of de dijk bij Noordpolderzijl.

Wil je jagen op het Noorderlicht? Hou dan Noorderlichtjagers via de site , Facebook of Inst a in de gaten. Dan weet je precies wanneer je het beste op pad kunt.