KardingeRun is niet meer: te veel gedoe met nieuwe vergunnings

Het was doorzetten in de regen bij de Kardingerun voor bikkels.

Het was doorzetten in de regen bij de Kardingerun voor bikkels. Foto Jan Willem van Vliet

Er komt een einde aan een van de meest legendarische runs van Grunn. De KardingeRun voor Bikkels klapt kapot op ambtelijke regeltjes.

In het afgelopen decennium is de KardingeRun uitgegroeid tot een van de leukste sportevenementen van Groningen. Logisch wel. Het is een prachtig evenement, geschikt voor een breed publiek. Van de dappere Sjaak die dronken bluft dat ‘ie het wel eem klaart en brak aan de finish verschijnt tot de doorgewinterde sporter.

Populair evenement

Wat het leuk maakt is dat het meer is dan saai hardlopen. De hindernissen worden missies die na volbrenging eem het ego en adrenaline kietelen. „Yes, gehaald, op naar de volgende!” Dat werk. Klauteren afgewisseld met ploeteren door beekjes, sompige graslanden en soms een verhard stuk. Apenkooi voor volwassenen in mooi natuur, daar komt het op neer. En dat vinden veel mensen mooi. In 2019 deden 4.000 Stadjers, Ommelanders en studenten mee en de laatste editie trok bijna 3.000 deelnemers.

Probleem is dat de vergunning niet meer rond komt. De obstakelren is in het broedseizoen en was altijd dwars door natuurgebieden. Dat kon binnen de regels en in overleg met de natuurorganisatie. „Maar het werd steeds lastiger om daar routes uit te zetten. Ooit hadden we een parcours van 18 kilometer, dat was de laatste keer nog maar 9. We hebben toen besloten de natuur met rust te laten en kijken naar andere opties.”

Kan alleen zonder Kardingerbult

Dat wordt de Kardingerbult en directe omgeving. Ook mooi, maar geen beschermde natuur en stuk meer geciviliseerd. Het uitgestippelde parcours van 8 kilometer krijgt fiat van de gemeente, niks staat een mooie run meer in de weg. Totdat ambtenaren aan het twijfelen slaan. „De route ging langs de grenzen van beschermde gebieden. Dat bleek toch moeilijk te zijn.

Raimond komt terug met een nieuw plan met 4 in plaats van 8 kilometer parcours, maar ook dat wordt niet zomaar geaccepteerd. „De Kardingerbult moest eruit, maar dat is juist de eyecatcher en zo hield ik te weinig ruimte over om voldoende kilometers te kunnen trekken.”

Beetje wrang, maar moedig voorwaarts

Verschuiven naar andere data, net buiten het broedseizoen (minder regels), blijkt ook een onmogelijke opgave te zijn. Andere evenementen zitten in de weg en op data, die wel beschikbaar zijn, kan het Alfa-college Sport en Bewegen niet meehelpen. „De opleiding zorgt voor vrijwilligers, zonder hen kan ik de veiligheid van deelnemers en bezoekers niet garanderen.”

Dus zit er voorlopig niks anders op dan het evenement te cancelen. Van harte gaat dat niet. „Over een jaar gaat dit hele gebied op de schop. Dan rijden shovels, vrachtwagens en heikranen af en aan en zijn overal graafmachines bezig.” Daarnaast steekt het dat andere evenementen wel kunnen, ook in het broedseizoen. „Ik heb niks tegen techno, maar waarom kunnen op het Kardingerstrand wel feesten worden georganiseerd en kan dit niet?”

Helemaal definitief een einde is het overigens niet. Raimond houd de deur op een kier. „Ik hou mijn ogen open voor andere locaties in de provincie. Misschien opent het wel nieuwe deuren, maar die zouden sowieso te laat komen voor de komende editie.”