Katalysator onder vijf auto's weg gejat in Groningen. "Leveren per stuk 250 tot 450 euro op"

Foto van familie Donkers

In en rond Stad worden op dit moment opvallend veel katalysatoren onder auto’s ontvreemd. Zo is de afgelopen week de katalysator onder vier auto’s op P+R Hoogkerk weggehaald en gisternacht was een auto op het parkeerterrein bij Kardinge aan de beurt.

Elke auto heeft een katalysator die steevast vlakbij de uitlaat zit. Het apparaat zorgt ervoor dat schadelijke verbrandingsgassen worden omgezet naar bijvoorbeeld koolstofdioxide en waterdamp. Belangrijk ding dus. En geld waard. Want de krengen zitten vol met platinum en palladium. „Een katalysator levert tussen de 250 en 450 euro op”, weet berger Niels Klasenboer, die de afgelopen week de auto’s bij Hoogkerk en Kardinge heeft opgehaald.

„Op klaarlichte dag”

Het verwijderen van de katalysatoren gaat niet met de zachte hand, merkt de berger daar telkens bij op. „Ze zagen bijvoorbeeld de uitlaatbuizen door.” Dat is ook bij Danique Bonder gebeurd. Op 12 januari pent haar zus op Facebook:

Vader Jacob Bonder geeft aan RTV Noord nog wat extra uitleg over wat zijn dochter is overkomen: „Ze zet haar auto soms op de P+R neer om verder op de fiets naar school te gaan. Gisteren belde ze me even na 16.00 uur op om te zeggen dat haar auto gigantisch lawaai maakte. Ik ben er naartoe gereden en kwam erachter dat de katalysator onder de auto weg was gehaald. Dat moet op klaarlichte dag zijn gebeurd, want ze heeft hem er die ochtend neergezet.”

Reactie politie en tips

Volgens woordvoerder Matthijs van Houten van de politie komt diefstal van katalysatoren vaker voor. Maar dan gaat het vaak om een enkele melding. „Nu zijn het vijf in een paar dagen tijd. Dat is een opvallend aantal.” Reden voor de politie om extra te surveilleren rond de parkeerplaatsen. Daarnaast weet Matthijs dat afgelopen week in Drenthe twee mensen zijn opgepakt die worden verdacht van het jatten van katalysatoren. „We zoeken uit of de diefstallen in Hoogkerk verband hebben met de aanhoudingen in Drenthe.” Zou kunnen, maar de diefstal op Kardinge is gebeurd nadat deze verdachten zijn ingerekend. Er is dus sowieso nog een dief actief.

Tot lot heeft de politiewoordvoerder nog enkele tips. Parkeer je auto zo veel mogelijk op eigen terrein. Als je dat niet hebt is een bewaakt parkeerterrein of goed verlichte openbare plek een alternatief. Ook kun je de katalysator beveiligen met klemmen of sensoren. En wees alert op bepaalde geluiden. Dieven snijden de katalysator weg en daarbij gebruiken ze gereedschap. Er wordt geboord, gesneden en meer van dat. Dus hoor je wat geks? Altijd eem checken, jaaaa.