Kinderhartchirurgie blijft in Groningen. 'Werkelijk fantastisch', reageert het UMCG

Afdeling kinderhartchirurgie in Groningen. Foto: Peter Wassing

Tot zijn grote vreugde behoudt het UMCG zijn afdeling kinderhartchirurgie. De hoogspecialistische operaties worden geconcentreerd in Groningen en het Erasmus MC in Rotterdam.

Minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid maakte dit voorgenomen besluit maandagmiddag bekend in Den Haag. De keuze voor Groningen en Rotterdam gaat ten koste van UMC Utrecht en het LUMC in Leiden. Deze ziekenhuizen raken de kinderhartchirurgie kwijt. Het belang van regionale spreiding en de toegankelijkheid van de zorg hebben de doorslag gegeven in het voordeel van het UMCG.

Positief einde van slopende soap

Daarmee krijgt de soap die concentratie kinderhartchirurgie heet voor het UMCG een ongekend positieve wending. Eind 2021 maakte Kuipers’ voorganger Hugo de Jonge bekend dat het UMCG de congenitale hartchirurgie kwijt zou verliezen, wat leidde tot een storm van protest vanuit het Noorden, waarop Kuipers besloot dat er eerst een onderzoek naar de gevolgen per centrum moest komen door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de gevolgen van sluiting en concentratie.

Uit dit rapport, dat eind vorig jaar werd gepresenteerd, kwam naar voren hoe cruciaal de kinderhartchirurgie is voor het UMCG en ook voor de acute zorg voor het hele Noorden. Het NZa-rapport is voor zijn ziekenhuis de redding geweest, gelooft Eduard Verhagen, hoogleraar kindergeneeskunde en hoofd Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG.

Emoties zijn groot

,,De totale zorg voor het Noorden stond op het spel”, zegt Verhagen. ,,Je kunt je voorstellen hoe ongekend blij en opgelucht we zijn, wetend vanuit welke positie we moesten komen.” Minister Kuipers belde maandagmiddag persoonlijk met Ate van der Zee, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG om hem zijn besluit mee te delen. ,,De emoties zijn nu even heel groot”, zegt Verhagen. ,,Wat gebeurt er met mijn patiënten en mijn personeel als we daadwerkelijk moeten ophouden met kinderhartchirurgie? Dat zijn vragen die ons ontzettend hebben beziggehouden en nu lijkt dat allemaal goed te komen. Dat is werkelijk prachtig, ook voor al die bestuurders en burgers die met z’n allen hebben gestreden voor dit resultaat.”

Verhagen spreekt van evenwel van ,,ingetogen blijdschap”. ,,We weten als geen ander hoe het voelt om buiten de boot te vallen. Leiden en Utrecht moeten hun kinderhartchirurgie inleveren en dat is een ongelooflijk bittere pil om te slikken”, zegt Verhagen.

Het LUMC en het UMC Utrecht wordt gevraagd samen te gaan werken met het Erasmus MC en het UMCG, zodat in deze twee centra op termijn alle kinderhartoperaties kunnen worden gedaan. Verwacht wordt dat dit hier een traject van 2,5 jaar aan vooraf zal gaan.

Een goede mogelijkheid is dat Leiden en Utrecht het besluit van de minister bij de rechter zullen aanvechten, wat het traject aanzienlijk kan vertragen. Verhagen wil op deze mogelijkheid niet te veel speculeren. ,,De andere centra moeten doen wij wat zij denken dat goed is”, zegt Verhagen. ,,Wij hebben in elk geval heel veel zin om eindelijk aan de slag te gaan, samen met de andere centra.”