Klassiek treindrama: geen treinen naar Friesland, Delfzijl en Zwolle. Je komt Grunn niet meer in of uit

Actuele spoorinformatie

Actuele spoorinformatie

Die Lelylijn moet er komen. Groningen, met afstand de belangrijkste metropool van het Noorden, is namelijk veel te afhankelijk van een paar vitale en fragiele spoorlijnen. Als die down zijn, zoals nu, kom je simpelweg de stad niet meer uit of in.

Tussen Groningen en Assen rijden tot 13:45 uur geen treinen. Want er is een aanrijding geweest. Daardoor ligt al het treinvervoer van en naar Stad uit de richting Assen stil. Dat betekent dus dat je van deze belangrijkste route tot een uur of twee geen gebruik kunt maken. Dat is lastig als je naar Zwolle, de Randstad of het Zuiden van het land moet.

Pure horror

Er is namelijk maar een alternatief. En die is sowieso al pure horror. Dat is namelijk de trein naar Leeuwarden pakken en in de Friese hoofdstad overstappen op de intercity naar Zwolle en de rest van het land. Is normaal gesproken geen aanrader, want je zit tussen Friezen. En nu is het helemaal geen doen. Want dankzij een wisselstoring rijden er geen treinen tot 13:15 uur.

Oftewel: je kunt geen kant op als je met de trein Stad uit moet. Ja, naar Delfzijl, Roodeschool of Winschoten, maar dan zit je daar vast. Dan maar beter in Stad blijven. En dat is nog niet eens zo erg. Want in Groningen vermaak je je wel een paar uurtjes. Maar er zijn dus ook mensen die vast onderweg naar Grunn zitten in Assen, Buitenpost of Leeuwarden. Wat een doffe ellende.

Daarom Lelylijn

We maken er nu een grapje van. Maar het is natuurlijk belachelijk. Stupide. Schandalig. Idioot en van de pot gerukt dat Groningen, de motor van de Noordelijke economie, onbereikbaar is bij een beetje tegenslag op het spoor. Komt omdat we afhankelijk zijn van twee, en eigenlijk maar een, goede railverbinding naar de rest van het land.

Daarom is het meer dan hoog tijd voor de Lelylijn. Met dat nieuwe stukje snelspoor vanaf Lelystad door Friesland naar Groningen komt er een uitstekend alternatief bij voor de fragiele flessenhals tussen Meppel en Stad.

Update 11:46 uur

Aaaaaargh! Ook nog een storing tussen Groningen en Delfzijl ter hoogte van Stedum. Dus ook dat traject geen treinen meer.