Klusjesman van Wim de Vries krijgt werkstraf voor opsluiten studente

Jildau en haar vriend worden in september 2017 bruut en absurd gewekt. Ze horen de klusjesman van huurbaas Wim de Vries rommelen bij de deur. Even later klinkt er een striemend boorgeluid en worden er drie schroeven van vijftien centimeter in door de deur en het kozijn gejast.

Het stel kan geen kant op. De deur is de enige uitgang van de kamer op drie hoog. Smeekbedes aan de klusjesman om de schroeven te verwijderen halen niks uit. De vrijheidsberover vertrekt en laat het stel opgesloten achter. Zelfs met bruut geweld krijgen ze de deur niet open. In paniek neemt Jildau contact op met Wim de Vries en zijn bedrijf Vastgoed Noord Nederland. Zonder succes. Uiteindelijk moet de politie hen bevrijden.

Aangifte werd niet behandeld

Het is niet de eerste keer dat Jildau in aanraking komt met de klusjesman. Een paar dagen daarvoor kiepert hij vuilniszakken leeg op het bed waar het stel op dat moment in slaapt. En hij heeft haar vriend al een keer gevaarlijk belaagd op de trap. Reden voor al deze ellende is de huurachterstand van Jildau, maar dat is op het moment van deze grove pesterijen al lang afgetikt. Daarom besluit Jidlau naar de Rademarkt te gaan.

Daar doet ze aangifte van vrijheidsberoving. Ter ondersteuning overhandigt ze de foto’s van de schroeven en het filmpje, waarop te horen is dat de schroeven – onder protest van de bewoonster – in de deur worden geboord. Genoeg om direct mee aan de slag te gaan, denkt Jildau. Maar dat valt tegen. Ze hoort een half jaar niks van de politie. Pas als wij bellen en informeren in februari 2018 komt het in beweging.

Uitspraak na hoorzitting

Jildau en haar vriend worden opnieuw uitgenodigd op het bureau om hun verhaal te doen en de verdachte wordt gehoord. Wim de Vries zegt destijds tegen ons zich niet te herkennen in het verhaal. Zijn klusjesman handelt nooit agressief. En verder legt hij de schuld in de relationele sfeer: “Het kan ook haar ex-vriendje zijn. Heb je dat al onderzocht?” Om op die vraag van Wim terug te komen: nee, dat hebben we niet onderzocht.

Maar de politie heeft het inmiddels wel onderzocht en het dossier overhandigd aan het openbaar ministerie. Het OM heeft afgelopen januari zelfs een hoorzitting georganiseerd en daar is inmiddels een uitspraak uitgekomen. Bart Olmer, woordvoerder van het OM: “Er is een werkstraf van veertig uur opgelegd in zaak van Jildau.” De woordvoerder wil niet vertellen aan wie exact, want dat druist in tegen privacyregels.

Reactie Wim de Vries

Daar heeft Wim de Vries wat minder moeite mee, want de verhuurder bevestigt zojuist dat het om zijn werknemer gaat. “Mijn monteur heeft inderdaad veertig uur werkstraf gekregen.” Verder trekt Wim zijn handen er vanaf. “Ik heb er niks mee te maken. Het pand is weliswaar van mij, maar de monteur heeft op eigen houtje gehandeld nadat hij al langer een conflict met de huurster had. Ik heb hem gezegd dat ik dit niet weer wil.”

Jildau is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend. Uitgelichte afbeelding is afkomstig van Pixabay.