Koekn van Grunningse bodem, zo in je brievenbus: Stadjer Kylian begint koekenbezorgservice

De koekenbakker himself!

De koekenbakker himself!

Kovvie met kouk of een Drupke chocolade? Welke je ook kiest, het zijn echte Grunningse koekn van koeknbakker Kylian. De geboren en getogen stadjer is recent een koekenbezorgservice gestart met een Gronings tintje.

Na anderhalve maand studeren kwam Kylian erachter dat hij daar “eigenlijk helemaal geen reet aan vond.” Plots had hij dus veel tijd over. Ondernemen leek hem altijd al leuk, en Stad had nog geen koekenbezorgservice. Dus één en één is twee, en zo werd Koekn geboren.

“Ik wil Groningen gewoon graag ietsjes blijer maken”, zegt de 19-jarige bakker.

Op ’t fietsje

Kylian bakt de koeken allemaal zelf, thuis in de keuken. Vervolgens stapt hij ook hoogstpersoonlijk op het fietsje om ze bij z’n klanten in de brievenbus te droppen. Er komen op het moment zo’n tien a vijftien bestellingen per week binnen, maar “het begint te komen”, aldus Kylian. “Ik ben pas anderhalve maand bezig, dus ik vind het hartstikke prima zo.”

En het fietsen? Dat vindt de jonge bakker ook bepaald geen straf. “Ik vind fietsen door de stad hartstikke leuk en het is duurzaam, dus een win-win situatie. Soms past het doosje niet door de brievenbus. Dan bel ik aan en kan ik vaak even een praatje maken. Dat vinden mensen heel leuk, en ikzelf ook.”

Ingrediënten uit Grunn

Dat het bedrijfje een Gronings thema zou krijgen, was vanaf het begin duidelijk. “Ik vind het de mooiste stad van Nederland, natuurlijk.” Dat zie je ook terug in de baksels. Niet alleen in hun namen, maar ook in de ingrediënten. Het bloem komt van de molen in Kropswolde en de eieren van de boer in Ellerhuizen. “Dat is een stuk leuker dan saai naar de Hanos en ook nog eens een stuk duurzamer.”

De ‘Kovvie met kouk’ heeft de smaak van verse koffie en echte Groningse oudewijvenkoek. “Vroeger als ik naar opa en oma ging was dat de favoriete combinatie van iedereen”, vertelt Kylian. “Ik dronk nog geen koffie, maar de ouwetjes allemaal wel”, lacht hij. Ook hangt er bij zijn ouders thuis een tegeltje aan de muur die als inspiratie diende voor deze koek. De tekst daarop luidt: ’T is nait alle doage kovvie mit kouke’.

De andere koek die Kylian verkoopt heet ‘Drupke chocolade’, met chunks pure en witte chocolade een een drupke Nobeltje likeur. “Dat is een allemansvriend”, vertelt Kylian. “Die vind iedereen hartstikke lekker.”

Proef op de som

Tijd om maar eem de proef op de som te nemen en zelf de tanden in zo’n koek te zetten. Allereerst even aandacht voor de verpakking. De koeken worden geleverd in een kartonnen doosje en zijn gewikkeld in een ouderwets krantenpapiertje. Ook dat wordt door een lokaal bedrijfje gemaakt, vertelt Kylian, dat zich richt op milieuvriendelijke verpakkingen. Mijn eerste observatie als ik het papiertje openvouw is dat de baksels enorm zijn. Formaatje ijshockeypuck.

Eerst maar die ‘allemansvriend’ waar Kylian het over had. Hij is inderdaad niet zuinig geweest met de chocoladebrokken, en de koek smaakt nog beter dan verwacht. Dat moet dat drupke likeur zijn. Moet wel zeggen dat je de koek prima kunt delen, hij is best machtig.

De koffie/ oudewijvenkoek variant dan. Dat is compleet andere koek. De smaken van zowel de koffie als de oudewijvenkoek zijn subtiel maar daardoor juist aangenaam. Deze koek valt dan ook een stukje minder zwaar. Eindoordeel? Geslaagd met vlag en wimpel.

De droom

Een klein afhaalloketje in de binnenstad en een bakfiets met daarop een groot logo: dat zou Kylian nou echt mooi vinden. “Een leegstaand schuurtje ergens in de Papengang bijvoorbeeld, met een bosje voor de deur en een bordje. Dat is stiekem wel een beetje de droom.”

En nog een leuk nieuwtje: er komt binnenkort nog een derde smaak aan. Dat wordt een donkere chocolade koek met een vulling van witte chocola en Fladderak, een typisch Groningse likeur. “Die wordt ook echt niet gek.”

Lijken die koekn jou nou ook wat, dan hebben we goed nieuws. Met de code SIKKOM krijg je 10% korting op je bestelling. De korting loopt tot 7 april. De website vind je hier .