Korte film over eierbal wint filmprijs in LA: ‘Het werd per ongeluk het grootste onderwerp van de film’

De bekroonde filmposter van HAP.

De bekroonde filmposter van HAP.

Hier in Stad weten we allang dat de eierbal fantastisch is. Niks beters dan je avond stappen af te sluiten door zo’n krokante kanjer uit de muur te trekken. Maar dankzij de film ‘HAP’ heeft de eierbal nu ook internationale allure vergaard.

Koning Pudding, een team van achttien mensen, heeft in slechts twee dagen de film in elkaar gedraaid. Dat deden ze tijdens het 48 Hour Film Project in Groningen. Omdat ze daar als beste uit de bus kwamen, mochten ze hun film ook op het filmfestival Filmapalooza in Los Angeles vertonen. En ook daar viel de korte film in de smaak.

Happy accident

Tijdens het 48 Hour Film Project kreeg het team, zoals de naam al doet vermoeden, 48 uur de tijd om een film te schrijven, filmen en editen. En linksom of rechtsom: de eierbal moest sowieso een rol spelen. Dat was een van de voorwaarden die de organisatie aan alle deelnemende teams stelde.

Hoe precies, dat mochten de filmmakers dan weer zelf weten. “Dat mag heel klein en subtiel”, vertelt Danny Zwols, regisseur en medeschrijver van HAP. “Maar het werd bij ons per ongeluk het grootste onderwerp van de film”, lacht hij.

De perfecte hap

De film volgt een regisseur die voor een eierbal commercial de acteur probeert te vinden die de perfecte hap kan nemen. Dat gaat alleen erg moeizaam: niemand lijkt op een fatsoenlijke manier z’n tanden in de snack te kunnen zetten. Tot hij plots een eierbal vindt waar de perfecte hap uit is genomen. Wat volgt: een zoektocht naar de mystery happer.

Het is gefilmd als een mockumentary : een (satirische) nep documentaire. Dat genre ken je misschien wel van shows zoals The Office .

Fun fact: ook Johannes Peetsma, beter bekend als TikTok Tammo, speelt een rol in de film.

Artikel gaat verder onder de foto.

Best use of prop

In Groningen werd de film bekroont met zeven awards: best film; best writing; best directing; best editing; best acting leading role; best acting supporting role en best filmposter. Dat is een aardige lijst. “Dat we zouden winnen hadden we ook echt niet verwacht”, vertelt Danny.

Een beetje overdonderd stapte de filmploeg dus op het vliegtuig richting LA. Gehuld in galakleding woonden ze daar de ceremonie bij waar uit de ruim 135 korte films de besten gekozen werden.

“Een van de eerste awards die werd uitgereikt was ‘best use of prop’. Er waren drie genomineerden en daar zat die van ons tussen. Toen gingen we al een beetje uit ons dak.” Maar daar bleef het niet bij: “De presentator zei al: ‘het is niet alleen een mooi voorwerp, maar ook nog lekker om te eten.’ Toen wisten we het wel.”

Geprikkeld

Hoewel de eierbal hier in Grun natuurlijk gegarandeerd succes oogst, was het nog maar de vraag of dat ook zo is bij onze buren aan de andere kant van de oceaan. Danny en z’n team waren een beetje bang dat de Amerikanen onze favoriete snack niet zouden waarderen. Het tegendeel bleek waar.

“Heel veel mensen wilden weten wat het is en wat er in zit. Probeer dat maar eens uit te leggen in het Engels”, lacht Danny. “We kwamen er niet helemaal uit, maar ik denk dat we ze hebben geprikkeld om naar Groningen te komen en het zelf mee te maken.” Zet de frituur dus maar vast aan!

Hoe nu verder?

Het filmavontuur is nog niet afgelopen voor Koning Pudding. Omdat ze de beste film hebben gemaakt tijdens het 48 Hour Film Project in Groningen, mochten ze nog een film maken voor de Yes We Cannes challenge. Omdat ook die film, ‘Tandem’, bij de beste acht zit, mag het team de film vertonen op het Film Festival in Cannes.

“We hebben het nieuws pas net gekregen dus we wachten nog op aanvullende informatie. Maar ik heb al veel mensen in mijn team gezien die al naar Airbnb’s en reisopties aan het zoeken zijn”, vertelt Danny enthousiast.

Als je nieuwsgierig bent geworden naar de film, kun je ‘m hier zien: