In een leeg provinciehuis staat de verwarming op standje 'fuck de burger'. Hoe dan?

Foto van Dvhn. Bewerkings in Paint

Robert Pestman, Statenlid en lijsttrekker van de provincie Groningen namens BVNL, twitterde afgelopen vrijdag verbolgen over de temperatuur in het provinciehuis: 21,4 graden. De tweet gaat viraal en veel mensen spreken schande,

„Dit was gisteren om 22.00 in het provinciehuis van Groningen”, schrijft de politicus bij de foto van de thermostaat. „Dus terwijl opa en oma liggen te rillen onder een dekentje omdat ze de energie niet meer kunnen betalen, is het subtropisch warm in een leeg overheidsgebouw.” De tweet gaat viraal, roept bakken vol gal en vragen op.

Standje fuck de burger

Op Twitter worden vluchtelingen er zelfs bij gehaald. „Die krijgen alles en onze oudjes kunnen verrekken.” En uiteraard is het belachelijk en een grote middelvinger naar het volk. De verontwaardiging is begrijpelijk. Ook hier fronsen de wenkbrauwen.

Want het is niet het enige grote overheidsgebouw waar de temperatuur op standje fuck de burger staat. Ook in het stadhuis is het loeiwarm. Maar daar is een goede uitleg voor, aldus wethouder Rik van Niejenhuis. „Dat komt door het nieuwe klimaatsysteem dat tijdens de grote recente verbouwing is aangelegd.”

Zuinig systeem heeft tijd nodig

„Dat is een zeer zuinig systeem. Het stadhuis is zelfs volledig label A geworden. Maar het het heeft tijd nodig om goed in te regelen”, schets de bestuurder. „In sommige vertrekken is het daardoor te warm en andere te koud. Ik krijg er veel vragen over, maar ik kan er niks aan doen. Er moet wat tijd overheen gaan.”

Ook het provinciehuis is recent volledig aardgasvrij en zo gemaakt. De warmte wordt gehaald uit de zonnepanelen op het dak, warmtepompen en wordt opgeslagen in een vernuftig systeem met zoutoplossings om warmte vast te houden. Leve de techniek . Het is alleen net zoals bij het Stadhuis een kwestie van afstemmen.

„Constante temperatuur is noodzakelijk”

Woordvoerder Van der Meide van de provincie daarover: „Aangezien wij gebruik maken van een laagtemperatuur verwarming, is het noodzakelijk om het gebouw op een constante temperatuur te houden. Dit zijn complexe regelingen waarbij een graad lager het absolute energieverbruik omhoog kan gaan. We zoeken dus de juiste balans per jaargetijde. Ik wil daarbij opmerken dat we al lange tijd succesvol bezig zijn met energie besparen. We hebben de afgelopen jaren de uitstoot van onze gebouwen teruggebracht van 11,3 ton CO2-uitstoot naar 1,5 ton. Dat laatste restje wordt nog veroorzaakt door onze buitenlocaties.”

Statenlid blijft bij punt

Pestman, de aanslinger van de kleine Twitterstorm, vindt dat het argument van aardgasvrij niet opgaat. „De verduurzaming is door gemeenschapsgeld betaald. Opa en oma hebben grotendeels het geld niet om hun huis aan te passen. Zeker omdat de pensioenen al jaren niet fatsoenlijk geïndexeerd zijn.”

„Mijn insteek is dat de kachel standaard hoog staat. En ik gun de ambtenaren best een warme werkplek hoor. Maar als de overheid spotjes op de radio en tv uitzend om de bevolking 19 graden aan te smeren en minder te douchen is het wel een puntje natuurlijk.”