Leger magneetvissers trekt Amsterdamse grachten leeg voor goed doel omdat het in Grunn niet mag

Dikke bult oud ijzer.

Dikke bult oud ijzer.

Een heel leger aan magneetvissers heeft afgelopen zondag de Amsterdamse grachten leeggetrokken voor de Voedselbank in Grunn. De actie is een statement richting de gemeente Groningen, zegt magneetvisser Jan Duurt Dijkman.

Magneetvisicoon Jan Duurt wilde de actie graag in Stad uitvoeren, maar zijn aanvraag werd afgewezen omdat magneetvissen hier vanwege veiligheidsoverwegingen verboden is. „Als statement heb ik dit gewoon in Amsterdam geregeld”, zegt Jan Duurt. „Ik heb daar niet eens een vergunning aan hoeven vragen. Het mag daar gewoon.”

Bizarre oogst

Jan Duurt vond het een geweldige dag, met een bizarre oogst. „We hebben tientallen fietsen uit ‘t water getrokken. Zo’n 40/50 elektrische scooters, brommers en scooterframes. Veel winkelwagens. Heel veel dranghekken, wel 6 of 7. En ontzettend veel ijzer, echt bizar hoeveel: rond de 5000 kg.”

Het oud ijzer werd opgehaald door Simmeren Schroot in Groningen. „Zij zijn helemaal van Groningen naar Amsterdam gereden. Echt top. Met een ploeg van 40 man hebben we die container helemaal volgegooid.”

Tijdens de officiële weging vandaag, bleek er 4760 kilo te zijn opgehaald, goed voor 1500 euro. „We zijn echt supertevreden met dat bedrag!”

Doneren

Het geld gaat dus naar de Voedselbank. „Er zijn zoveel mensen afhankelijk van de Voedselbank, dat merk ik ook wel om mij heen”, legt Jan Duurt uit. „Daarom wilde ik iets voor dit goede doel doen.”

Via een GoFundMe-pagina probeert hij zoveel mogelijk geld op te halen. Daar staat inmiddels een bedrag van 1965 euro op. Wil je ook nog doneren? Dat kan hier .