Levensgevaarlijk: weer klapt een student met de fiets de ringweg op

Studente klapt bij Zernike zo eem de ringweg op richting Vinkhuizen. Foto van Leonie van Baardwijk

Studente klapt bij Zernike zo eem de ringweg op richting Vinkhuizen. Foto van Leonie van Baardwijk

Een fietser op de ringweg is een van de zekerheden van het leven in Groningen. Herkenbaar. Typisch. Maar vooral gevaarlijk. Het is een autoweg die niet voor niks is verboden voor fietsers.

En toch klapt er met regelmaat een fietser de ringweg op. Het is wat dat betreft wedijveren met busjes die klem zitten onder een Gronings viaduct. Daar gaan we waarschijnlijk een teller voor maken op de website: „Het is drie dagen geleden dat een busje vast zat onder een viaduct”. Misschien moeten we dat ook met fietsers op de ringweg doen.

Schone taak voor Hanze en RUG

Want dat gebeurt ook om de haverklap. De verklaring daarvoor is logisch. Veel internationale studenten kennen de verkeersregels in Nederland niet goed en in sommige landen kun je wel op vergelijkbare wegen fietsen. Maar hier niet. Omdat hier veel meer fietsers zijn en daar zijn uitstekende paden en andere wegen voor.

En veel van die lui fietsen op de telefoonnavigatie. Als je die niet aanpast naar ‘fietsen’ stuurt ‘ie je dus zo de ringweg op. Levensgevaarlijk, zoals gemeld. Want daar razen ze met 70 per uur voorbij, is het zeker in de spits erg druk en niemand houdt rekenings met fietsers. Daarom verzoekje (wederom) aan de RUG en Hanze: instrueer die internationals nou eens goed. Vroeg of laat gaat het een keer verkeerd en dan wordt het huilen en achteraf de put dempen.